26 sept. 2024 | 11:32

”Mi-o dai, tată socrule?” Ion Luca Caragiale a cerut-o în căsătorie pe Alexandrina Burelly la nici 24 de ore de când a văzut-o pentru prima dată

ACTUALITATE
”Mi-o dai, tată socrule?” Ion Luca Caragiale a cerut-o în căsătorie pe Alexandrina Burelly la nici 24 de ore de când a văzut-o pentru prima dată

Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai importanți dramaturgi și scriitori din literatura română, este cunoscut nu doar pentru creațiile sale literare remarcabile, ci și pentru viața sa personală tumultuoasă. Relația sa cu Alexandrina Burelly, femeia care i-a devenit soție și a stat alături de el în momentele cheie ale existenței, constituie un episod deosebit de semnificativ în biografia sa. Deși Caragiale a avut o viață socială intensă și plină de provocări, relația sa cu Alexandrina a fost marcată de o iubire profundă și stabilă, care a rezistat în fața dificultăților și provocărilor.

Fata de viță nobilă care l-a cucerit dintr-o privire

Alexandrina Burelly provenea dintr-o familie cu rădăcini italiene, stabilită în România. Tatăl său, Gaetano Burelly, a fost un cunoscut profesor de muzică, de origine italiană, care și-a desfășurat activitatea la București.

Familia Burelly era bine văzută în societatea românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar Alexandrina, crescută într-o astfel de atmosferă, a beneficiat de o educație aleasă și de expunere la artele frumoase, inclusiv muzica.

Aceasta a jucat un rol important în dezvoltarea personalității sale și a modului său de a înțelege lumea, contribuind la atracția pe care Caragiale o va simți față de ea.

Pe lângă educația sa și backgroundul cultural, Alexandrina era o femeie de o frumusețe deosebită. Acest aspect, combinat cu eleganța sa naturală și cu spiritul rafinat, a captat imediat atenția lui Caragiale, un bărbat cu o sensibilitate artistică foarte bine dezvoltată.

Alexandrina a devenit astfel nu doar o soție devotată, ci și o sursă de inspirație pentru dramaturgul român, care, prin intermediul ei, a găsit liniște și stabilitate în viața personală, elemente pe care deseori le căuta în mijlocul agitației sale intelectuale și sociale.

Vezi și: ”Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?” Ion Luca Caragiale, prins în pat cu soția lui Constantin I. Notarra

Dramaturgul a văzut-o într-o seară la teatru. A doua zi de dimineață i-a cerut, tatălui său, mâna în căsătorie

Prima întâlnire dintre Ion Luca Caragiale și Alexandrina Burelly a avut loc într-un context social, în care personalități din lumea literară, artistică și intelectuală a vremii se intersectau.

Caragiale devenise unul dintre cei mai apreciați scriitori români, grație pieselor sale de teatru care satirizau și reflectau cu o luciditate aparte moravurile sociale ale vremii.

Părintele schițelor românești, deși cunoscut pentru firea sa boemă și spiritul său critic, a fost cucerit definitiv de Alexandrina Burelly.

Ion Luca Caragiale a zărit-o pe frumoasa domniță, într-o seară, la teatru. O privire a fost de ajuns pentru ca dramaturgul să fie convins că vrea să se însoare cu ea. În dimineața zilei următoare, nenea Iancu s-a proptit în fața casei fetei, cu gânduri de însurătoare.

”A doua zi dimineaţa, cu noaptea-n cap, după multe ore de nesomn, cine sună la uşa arhitectului? Caragiale îndrăgostit – Mi-o dai, tată socrule?”, relata celebra pianistă Cella Delavrancea în cartea sa ”Dintr-un secol de viaţă”.

Legătura dintre cei doi a început destul de rapid după această întâlnire, dar a fost caracterizată de discreție și o anumită intimitate, lucru rar în viața unui om ca Ion Luca Caragiale, care era mereu sub lumina reflectoarelor publice.

Spre deosebire de unele episoade din trecutul său amoros, relația cu Alexandrina s-a distins printr-o oarecare stabilitate emoțională, Caragiale găsind în persoana soției sale un sprijin esențial pentru activitatea sa creativă și pentru viața de familie pe care o va construi în anii următori.

Alexandrina Burelly, sotia dramaturgului Ion Luca Caragiale

Alexandrina Burelly, sotia dramaturgului Ion Luca Caragiale

Mariajul și viața de familie

Ion Luca Caragiale și Alexandrina Burelly s-au căsătorit în 1889, într-un moment în care Caragiale își consolidase deja reputația literară.

Acest eveniment a marcat un nou început pentru dramaturg, care, prin intermediul Alexandrinei, a găsit un echilibru emoțional necesar pentru a naviga atât provocările profesionale, cât și cele personale.

Deși, în general, a fost un om de spirit critic și mereu pregătit să satirizeze defectele societății, în relația cu soția sa Caragiale a dat dovadă de o mare afecțiune și respect, sentiment reciproc de către Alexandrina.

Cei doi au avut împreună doi copii, pe Luca, poreclit Luchi, fiul său favorit, și Ecaterina, singurul dintre copiii săi care a trăit o viață lungă și liniștită.

Relația dintre Ion Luca și Mateiu, fiul nelegitim pe care l-a avut cu Maria Constantinescuk, a fost una complexă, dar soția lui Alexandrina a avut un rol important în menținerea legăturilor familiale și în încercarea de a atenua tensiunile dintre cei doi.

Ion Luca Caragiale s-a casatorit la 36 de ani cu domnița Alexandrina Burelly

Ion Luca Caragiale s-a casatorit la 36 de ani cu domnița Alexandrina Burelly

Deși Caragiale nu a fost mereu cel mai afectuos părinte, Alexandrina a adus echilibrul necesar în viața de familie, fiind un pilon stabil pentru toți membrii acesteia.

Viața de familie a fost, în mare parte, marcată de mutările și schimbările constante la care Caragiale a fost supus.

În anul 1905, familia s-a mutat la Berlin, o decizie pe care Caragiale a luat-o pentru a scăpa de intrigile și dezamăgirile din lumea literară și politică românească.

Aici, Alexandrina a continuat să fie o prezență discretă, dar puternică, oferindu-i dramaturgului sprijinul emoțional necesar pentru a face față provocărilor din exilul autoimpus.

Vezi și: Femeile din viaţa lui Caragiale: le-a iubit pe Veronica Micle și pe soţia actorului Nottara. Cine i-a devenit nevastă: „Totul se sfârșea cu glume și râsete”

Relația lor în fața dificultăților

De-a lungul mariajului lor, Caragiale și Alexandrina s-au confruntat cu numeroase provocări. Pe lângă dificultățile legate de cariera dramaturgului, care a fost de multe ori ținta criticilor și atacurilor publice, cuplul a trebuit să gestioneze și tensiunile din interiorul familiei.

În ciuda acestor dificultăți, relația lor a rămas solidă. Alexandrina a fost mereu alături de soțul ei, indiferent de controversele în care acesta era implicat sau de momentele de incertitudine prin care treceau, inclusiv relațiile clandestine pe care dramaturgul le întreținea cu diverse domnițe, înfara căsniciei.

Un exemplu notabil al susținerii Alexandrinei a fost perioada în care Caragiale s-a aflat la Berlin, departe de tumultul literar din țară, dar și de recunoașterea pe care ar fi meritat-o.

Cu toate acestea, soția dramaturgului a continuat să fie o prezență liniștită și constantă, ajutându-l pe Caragiale să-și mențină echilibrul interior și să continue să scrie.

Tot ea a fost cea care a gestionat multe dintre aspectele administrative ale vieții lor de zi cu zi, permițându-i soțului său să se concentreze pe creație.

Ion Luca Caragiale alaturi de sotia Alexandrina si copiii lor, Ecaterina si Luca

Ion Luca Caragiale alaturi de sotia Alexandrina si copiii lor, Ecaterina si Luca

Ultimii ani și moștenirea lor

Ion Luca Caragiale a murit în anul 1912, la Berlin, lăsând în urmă o moștenire literară vastă și influentă. După moartea sa, Alexandrina a rămas dedicată memoriei soțului ei, ocupându-se de publicarea și promovarea operei sale.

Deși nu a fost o figură publică în sensul clasic, influența Alexandrinei în viața și opera lui Caragiale este indiscutabilă. Fără sprijinul său constant, dramaturgul ar fi putut să nu atingă nivelul de stabilitate necesar pentru a crea unele dintre capodoperele sale literare.

Relația dintre Ion Luca Caragiale și Alexandrina Burelly reprezintă un exemplu de iubire și sprijin reciproc în fața dificultăților.

În ciuda personalităților lor distincte și a provocărilor cu care s-au confruntat, cei doi au reușit să construiască o viață de familie stabilă, iar Alexandrina a fost, fără îndoială, o prezență esențială în viața dramaturgului român.

După moartea lui, ea a continuat să păstreze vie memoria soțului său, iar contribuția sa, deși mai puțin vizibilă, rămâne importantă în contextul moștenirii literare a lui Caragiale.

Prin această poveste de iubire și devotament, Alexandrina Burelly a demonstrat că, de multe ori, cei din spatele marilor personalități sunt cei care, în liniște și cu discreție, le oferă puterea de a crea și de a-și lăsa amprenta asupra lumii.

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu copiii lui Ion Luca Caragiale: destinul tragic al celor doi fii al marelui dramaturg român. Au murit de tineri