27 feb. 2024 | 08:49

Metoda prin care un soldat american a transmis un mesaj secret din captivitate în timp ce era filmat și interogat. Cum a folosit codul Morse [VIDEO]

VIDEO ACTUALITATE

Jeremiah Denton s-a născut în data de 15 iulie 1924, în Mobile, Alabama, intrând în istorie ca fiind unul dintre cei mai curajoși și remarcabili militari americani din toate timpurile.

Absolvind Academia Navală din Statele Unite în 1946, Denton și-a început cariera în Marina Americană, devenind pilot naval și nu unul oarecare, ci unul de excepție.

A participat la evenimente semnificative ale istoriei militare a SUA, inclusiv în războiul din Coreea, dar și la evenimentele care au marcat criza din Cuba.

Jeremiah Denton, eroul american

Momentul definitoriu al vieții sale s-a întâmplat în iulie 1965, când, ca parte a escadrilei VA-75, zbura de pe portavionul USS Independence. Denton conducea un atac aerian asupra unei instalații militare din nordul Vietnamului.

Însă, în timpul acestei misiuni, avionul său A-6 Intruder a fost lovit de o rachetă antiaeriană, forțându-l pe Denton și pe copilotul său, Bill Tschudy, să se catapulteze.

Au fost, astfel, capturați imediat de forțele nord-vietnameze și așa a început un calvar de aproape opt ani de captivitate și tortură în diferite lagăre, printre care și în infamul „Hanoi Hilton”.

În acea perioadă, Denton a fost supus unor condiții inumane și tratamentelor brutale. Torturat fizic și psihic, a fost ținut în izolare timp de patru ani și a fost forțat să participe la sesiuni de „reeducare” politică și la manifestații anti-americane.

Denton Metoda inedită prin care un soldat a reușit să trimită un mesaj camarazilor de luptă prin codul Morse

Jeremiah Denton

Metoda inedită prin care le-a transmis camarazilor săi un mesaj

Cu toate acestea, Denton a găsit o modalitate ingenioasă de a transmite mesajul lumii exterioare, după cum vei afla în cele ce urmează.

Momentul care l-a consacrat pe Denton ca erou și simbol al rezistenței umane a fost interviul pe care l-a dat unui reporter japonez în 1966.

Cu ochii legați, a fost amenințat cu moartea dacă nu cooperează cu propagandă nord-vietnameză. Profitând de faptul că fusese dezlegat la ochi înainte de interviu, Denton a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite cuvântul „T-O-R-T-U-R-Ă”, dezvăluind astfel lumii adevărata sa situație și a celorlalți prizonieri.

Vezi și: Mulți români folosesc expresia, dar puțini îi știu originile. Ce este „picătura chinezească”, de fapt VIDEO

Denton a continuat să îndure torturile și privațiunile, devenind un exemplu de rezistență și demnitate pentru camarazii săi de captivitate.

Metoda inedită prin care un soldat a reușit să trimită un mesaj camarazilor de luptă prin codul Morse

Jeremiah Denton

Vezi și: Zece melodii pe care CIA le-a folosit ca să tortureze prizonierii. Ce alte tehnici folosea agenția

După ce a fost eliberat, în 1973, ca parte a Operațiunii Homecoming, care a dus la repatrierea a peste 500 de prizonieri de război americani, Denton și-a continuat serviciul în cadrul Marinei și în viața publică.

A fost promovat la gradul de contraamiral și a ocupat diverse funcții militare și politice, luptând pentru valorile în care credea și dedicându-se familiei și securității naționale.

Eroul a scris, de asemenea, și o carte despre experiența sa în captivitate, intitulată „When Hell Was in Session”, care a fost ecranizată în 1979.

Vezi și: Ce este metoda Arbatachar, prin care a fost torturat Adrian Kreiner. Noi detalii despre crima de la Sibiu

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele