10 feb. 2024 | 07:52

Mâncarea delicioasă e asociată cu Alzheimer: Alimentele care duc la această boală, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Mâncarea delicioasă e asociată cu Alzheimer: Alimentele care duc la această boală, conform cercetătorilor

Imaginează-ți că mânânci un burger suculent cu o garnitură de cartofi prăjiți și o sticlă de suc. Sigur, este raiul absolut. Dar ai mai mânca așa ceva dacă ai ști că aceste tipuri de alimente duc la riscuri grave pentru sănătatea neurologică?

De ce duce junk food-ul la Alzheimer

Din păcate, o dietă cu multă carne și alimente procesate este strâns legată de dezvoltarea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

Oamenii de știință de la Universitatea Bond din Australia au descoperit această „corelație puternică” studiind obiceiurile alimentare ale a 438 de persoane. Din acest grup, 108 participanți au fost diagnosticați cu Alzheimer, iar restul nu aveau această afecțiune.

Cercetătorii au ajuns la concluzia lor după ce au efectuat analize statistice folosind date din Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging, potrivit unei declarații despre cercetare. Practic, au urmărit ce mâncau participanții pentru a stabili orice legătură cu dezvoltarea de Alzheimer mai târziu.

În general, pacienții cu Alzheimer au avut tendința de a consuma o dietă bogată în „alimente procesate și produse din carne”. Produsele alimentare pe care le-au ingerat în mod regulat au inclus carne de vită, plăcinte cu carne, cârnați, șuncă, hamburgeri și pizza.

Vezi și: Veste excelentă pentru amatorii de junk food. Descoperirea revoluționară a cercetătorilor, care este efectul acesteia

Ce spun oamenii de știință

În comparație cu grupul sănătos, ei aveau, de asemenea, tendința să mănânce mai puține fructe și legume – și, în mod intrigant, au băut vin și la rate mai mici.

Studiul pare a fi un avertisment: consumul unei diete decadente care conține multă carne procesată ar putea provoca probleme serioase mai târziu.

Acest studiu face parte dintr-un corpus de cercetări în continuă creștere care arată că ceea ce mâncăm poate avea un impact asupra dezvoltării demenței sau Alzheimer mai târziu în viață.

Este posibil ca acest consum de alimente grase și procesate să mărească inflamația și oxidarea în interiorul corpului nostru, ceea ce duce la nefuncționarea creierului așa cum ar trebui. Sau ar putea exista un alt mecanism care nu este încă înțeles, deoarece o explicație pentru boala Alzheimer în sine încă e un mister pentru medici. Și cercetătorii încearcă, de asemenea, să vadă dacă alcătuirea biomului nostru intestinal ar putea influența traiectoria sănătății creierului nostru.

Vezi și: Pericolul descoperit în mâncarea de tip fast-food. Specialiștii sunt uimiți de ce consumăm, de fapt