17 oct. 2024 | 19:27

Liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fost ucis într-o confruntare cu forțele israeliene, conform unor surse

Știri social
Liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fost ucis într-o confruntare cu forțele israeliene, conform unor surse
Yahya Sinwar.

Liderul Hamas Yahya Sinwar, cel considerat arhitectul atacului asupra Israelului din 7 octombrie, ar fi fost ucis într-o confruntare cu forțele terestre israeliene, potrivit mai multor rapoarte inițiale. Oficialii israelieni, care au vorbit cu presa locală sub protecția anonimatului, au declarat că există „o probabilitate ridicată” ca unul dintre cei trei militanți uciși în Gaza să fie Sinwar, scrie The Guardian.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că verifică dacă Sinwar se numără printre cei uciși într-o operațiune recentă, dar identitatea acestora nu a fost încă stabilită oficial. Corpurile au fost duse în Israel pentru teste ADN, iar autoritățile israeliene evaluează cu o „probabilitate ridicată” că Sinwar a fost printre cei uciși.

Radioul israelian Kan a raportat că liderul Hamas ar fi fost ucis „din întâmplare”, și nu ca urmare a unei operațiuni de intelligence. Se pare că trupurile găsite erau însoțite de sume mari de bani și acte false. Imagini și videoclipuri grafice difuzate pe media israeliană arată ceea ce pare a fi corpul lui Sinwar, îmbrăcat în uniformă militară și având o rană gravă la cap, întins pe o movilă de moloz într-o clădire distrusă. Nu este clar când și unde au fost realizate imaginile sau ce anume a cauzat distrugerea clădirii.

Contextul și urmările morții lui Sinwar

Potrivit Channel 12 din Israel, un batalion de infanterie, operând alături de o unitate de tancuri, a identificat un grup de bărbați fugind într-o clădire. Forțele israeliene au deschis focul, folosind obuze de tanc, iar trupurile au rămas sub dărâmături. Dacă va fi confirmată, moartea lui Sinwar va reprezenta o mare victorie pentru armata israeliană și pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu, după o serie de asasinate de profil înalt ale liderilor inamicilor săi în ultimele luni.

Sinwar a fost cunoscut ca fiind liderul care s-a protejat înconjurându-se cu ostatici israelieni pentru a reduce riscul de a fi ucis. Cu toate acestea, biroul prim-ministrului israelian a declarat că nu se crede că ostatici ar fi fost prezenți în momentul confruntării. Israelul a alocat resurse considerabile pentru capturarea sau eliminarea lui Sinwar, formând o echipă de ofițeri de informații, unități de operațiuni speciale, ingineri militari și experți în supraveghere, sub coordonarea Agenției de Securitate Israeliană. În final, Sinwar pare să fi fost ucis de trupe obișnuite aflate în patrulare.

Profilul lui Yahya Sinwar

Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei și a crescut în sărăcie. A studiat la Universitatea Islamică din Gaza, unde a obținut o diplomă în Studii Arabe. În tinerețe, s-a alăturat mișcării Hamas și a petrecut mulți ani în și în afara închisorilor israeliene. A devenit cunoscut ca un executant al grupării, fiind responsabil de găsirea și uciderea palestinienilor suspectați de colaborare cu Israelul. De asemenea, a jucat un rol important în dezvoltarea capacităților militare ale Hamas.

În 1989, Sinwar a fost condamnat la patru pedepse pe viață pentru răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru palestinieni pe care îi suspecta de colaborare. A petrecut 22 de ani în închisoare, devenind un lider respectat printre deținuți, până când a fost eliberat în 2011, în cadrul schimbului de prizonieri în care soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat în schimbul a 1.000 de prizonieri palestinieni. După întoarcerea sa în Gaza, s-a căsătorit și a avut trei copii, scrie Washington Post.

În 2017, Sinwar a fost ales de alți membri Hamas în secret ca lider al grupării în Gaza, supraviețuind mai multor încercări de asasinat din partea Israelului. Spre deosebire de unii lideri seniori ai Hamas, Sinwar nu a renunțat niciodată la credința că lupta armată este singura cale de a forța crearea unui stat palestinian. În ultimele luni, Sinwar a devenit liderul întregului Hamas, după asasinarea liderului politic al grupării, Ismail Haniyeh, în iulie.

Yahya Sinwar

Yahya Sinwar.

Reacții și impact

Dacă moartea lui Sinwar va fi confirmată, acest lucru ar putea însemna o lovitură semnificativă pentru Hamas și ar putea ridica moralul forțelor israeliene. Sinwar era considerat arhitectul strategiei Hamas din ultimii ani, care implica aparenta reținere față de Israel, urmată de atacul surpriză din 7 octombrie, în urma căruia au fost uciși 1.200 de oameni și 250 au fost luați ostatici. Diferite evaluări ale serviciilor de informații occidentale și israeliene sugerau că Sinwar renunțase de mult la comunicațiile electronice, bazându-se pe o rețea de curieri pentru a comunica din vasta rețea de tuneluri din Fâșia Gaza.

Într-o declarație, Forumul Familiilor Ostaticilor din Israel a felicitat forțele de securitate pentru eliminarea lui Sinwar, „responsabil de masacrul cel mai mare pe care țara noastră l-a cunoscut vreodată”. Cu toate acestea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea pentru soarta celor 101 bărbați, femei, vârstnici și copii încă ținuți captivi de Hamas, solicitând guvernului israelian și liderilor internaționali să valorifice realizarea militară pentru a obține și un succes diplomatic.