16 oct. 2024 | 11:24

Lege nouă pentru curierii și șoferii de ride-sharing: Ce se-ntâmplă cu cei care fac Glovo, Uber, Bolt în România

ACTUALITATE
Lege nouă pentru curierii și șoferii de ride-sharing: Ce se-ntâmplă cu cei care fac Glovo, Uber, Bolt în România

O schimbare majoră este pregătită pentru lucrătorii platformelor digitale de livrare și ride-sharing din Europa. Conform noilor reguli propuse de Comisia Europeană, acești lucrători ar putea trece de la statutul de liber profesionist la cel de angajat cu normă întreagă, beneficiind de drepturi precum concediu plătit, asigurare de sănătate și pensie. Platformele vor trebui să asigure și condiții de muncă mai corecte, eliminând concedierea automată bazată pe algoritmi.

Acest demers vine în sprijinul lucrătorilor care, deși au program fix și sarcini asemănătoare angajaților, nu au parte de aceleași beneficii. Astfel, noua directivă europeană are scopul de a reglementa statutul acestor lucrători și de a le oferi o protecție socială mai mare, în condițiile în care jumătate dintre aceștia câștigă sub salariul minim, iar orele de muncă nu sunt mereu plătite în mod corect.

Ce schimbări aduce directiva pentru lucrători

Una dintre schimbările esențiale vizează dreptul lucrătorilor de pe platformele digitale de a beneficia de concediu plătit și asigurare de sănătate. În prezent, un curier sau un șofer de ride-sharing care se accidentează în timpul serviciului trebuie să suporte singur cheltuielile medicale, iar în caz de șomaj, nu beneficiază de nicio formă de ajutor. Noua directivă propune ca lucrătorii să fie considerați automat angajați dacă platforma controlează activitatea lor, fără ca aceștia să fie nevoiți să dovedească existența unei relații de muncă.

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European, a explicat: „Este greu de estimat exact câți lucrători sunt afectați, dar la nivelul României vorbim de milioane de persoane care depind de această protecție socială. Este important ca acești oameni să aibă acces la asigurări de sănătate, pensii și șomaj, ca orice alt angajat”, conform StirileProTV.

Un alt aspect important este reglementarea modului în care inteligența artificială (AI) este utilizată la locul de muncă. În trecut, deciziile de concediere luate de algoritmi au fost frecvente, iar lucrătorii nu au avut nicio cale de contestare. Acum, hotărârile luate automat vor trebui să fie transparente și verificate de către specialiști, iar angajații vor avea dreptul să conteste orice decizie pe care o consideră nedreaptă.

Impactul noilor reguli asupra companiilor și platformelor digitale

Adoptarea noii directive europene va avea un impact semnificativ asupra companiilor care utilizează platforme digitale pentru livrări sau ride-sharing. Potrivit Aida Chivu, specialist în resurse umane, companiile vor trebui să reevalueze modul în care își gestionează forța de muncă: „O companie trebuie să analizeze cum a funcționat până acum. Dacă în ultimele șase luni s-au perindat mulți angajați, este necesar să se găsească o soluție legală corectă pentru a integra acești oameni, fie prin contracte cu normă parțială, fie ca liber profesioniști, dar oferindu-le sprijinul necesar”.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziție doi ani pentru a transpune această directivă în legislația națională. În caz contrar, riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene. Această măsură urmărește să creeze un cadru de lucru mai echitabil pentru lucrătorii platformelor digitale, oferindu-le drepturi și protecție, similar angajaților tradiționali. De asemenea, se încearcă o mai mare transparență în utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă, asigurându-se că deciziile automate nu afectează negativ lucrătorii.