19 apr. 2024 | 09:11

Legătura dintre cancer și orașele mari. Noile studii demontrează ceva ciudat

ACTUALITATE
Legătura dintre cancer și orașele mari. Noile studii demontrează ceva ciudat

Arhitecții urbani nu sunt medici. Ei nu trebuie să ia în considerare modul în care diverse forme de cancer cresc și se răspândesc pentru a-și face treaba. Dar poate ar trebui.

Studiul care arată ce asemănări există între cancer și marile orașe ale lumii

Un nou studiu sugerează că marile orașe, precum Londra și Sydney, cresc într-un mod ciudat similar cu tumori maligne.

Cercetătorii susțin că aceiași factori cheie care guvernează creșterea cancerului par să guverneze și răspândirea spațiilor urbane.

Înțelegerea acestei similitudini ar putea ajuta la construirea unor orașe mai bune pentru viitor, spune echipa condusă de specialistul în climă urbană Isabella Capel-Timms de la University College London (UCL).

În ultimii 180 de ani, modelele matematice arată că capitala britanică s-a extins rapid în dimensiune pentru a deveni metropola întinsă pe care o cunoaștem astăzi.

Orașul original al Londrei, care a existat în Evul Mediu. Întreaga Londra modernă are acum mai mult de 600 de ori dimensiunea acelul nucleu.

Utilizarea trenurilor a permis o schimbare către viața suburbană, permițând locuitorilor să trăiască din ce în ce mai departe de centrul orașului.

Moda s-a răspândit peste tot în lume

Se pare că acesta este un trend și în alte orașe ale lumii. Oamenii tind să își dorească să locuiască în zone cu densitate scăzută dacă există transport către o zonă centrală.

Asemenea dinamici, susține echipa internațională de cercetători, sunt comparabile cu modul în care vasele de sânge din diferite forme de cancer cresc și se despart, creând noi drumuri în țesutul emergent.

Acest proces, numit angiogeneză, permite cancerului să crească mai mult de câțiva milimetri în dimensiune; vasele de sânge furnizează oxigen și substanțe nutritive celulelor mai departe decât ar putea difuzia.

Aceeași regulă pare să fie valabilă pentru multe dintre marile orașe din întreaga lume, precum Londra, Washington DC, Paris și Sydney, și pentru diferitele sisteme de transport în comun, în afară de trenuri.

Când cercetătorii de la UCL s-au alăturat cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, au descoperit că orașul-port australian a crescut într-un mod similar cu Londra. Utilizând date din perioada 1851-2011, sistemul feroviar al Sydney-ului și populația sa urbană au evoluat alături în modele.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele