Legătura bizară dintre proprietarii de pisici și tulburările mentale: Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii de la Centrul Queensland pentru Cercetarea Sănătății Mentale din Australia au efectuat un studiu care a descoperit că un proprietar de pisici își poate dubla riscul de a dezvolta schizofrenie, în special dacă ai sub vârsta de 25 de ani.
Poți dezvolta schizofrenie dacă ai pisică
Chiar dacă animalele de companie ne ajută să ne ameliorăm tulburările mentale, cercetătorii au descoperit ceva îngrijorător.
Parazitul Toxoplasma gondii (T. gondii), adesea găsit în pisicile domestice, a fost legat de o gamă largă de schimbări fiziologice directe și indirecte în creier. Cercetătorii au efectuat o analiză a 17 studii publicate în ultimii 44 de ani, din 11 țări, inclusiv SUA și Marea Britanie.
„Am descoperit o asociere între proprietatea de pisici definită în mod larg și creșterea șanselor de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie,” a explicat psihiatrul John McGrath și colegii săi, toți de la Centrul Queensland pentru Cercetarea Sănătății Mentale, în studiul lor.
Așadar, conform studiului, odată ce ajunge în corpul nostru, T. gondii poate penetra sistemul nervos central și poate influența neurotransmițătorii. Parazitul a fost legat de schimbări de personalitate, apariția simptomelor psihotice și anumite tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia.
Schizofrenia, periculoasă
Studiul concluzionează că există nevoie de mai multe studii de înaltă calitate, bazate pe eșantioane mari și reprezentative pentru a înțelege mai bine proprietatea de pisici ca factor de modificare a riscului pentru tulburările mentale.
Schizofrenia este o tulburare mentală complexă care afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă. Este caracterizată de distorsiuni ale gândirii, percepției și comportamentului, care pot afecta semnificativ funcționarea zilnică a individului. Această tulburare poate fi debilitantă și poate avea un impact profund asupra vieții sociale, profesionale și personale a unei persoane.
Simptomele includ halucinații, deliruri, gândire dezorganizată și comportament bizar. Halucinațiile pot fi auditive, vizuale sau tactile și pot determina persoana să simtă sau să audă lucruri care nu există în realitate. Delirurile sunt credințe false sau distorsionate care pot fi bizare sau paranoia. Gândirea dezorganizată se manifestă prin dificultatea în concentrare, în menținerea unui flux logic al ideilor și în comunicarea coerentă. Comportamentul bizar poate include mișcări neobișnuite sau comportamente sociale inadecvate.