24 iun. 2024 | 13:00

Jumătate dintre călători evită avioanele Boeing, din cauza incidentelor de siguranță: Ce spune compania

ACTUALITATE
Jumătate dintre călători evită avioanele Boeing, din cauza incidentelor de siguranță: Ce spune compania

Pe fondul unei serii de incidente de siguranță, până la jumătate dintre pasageri evită în mod deliberat să zboare cu avioane Boeing în această vară, folosind instrumente digitale pentru a evita achiziționarea de bilete pe zboruri operate de Boeing. Experții din sectorul călătoriilor au declarat pentru DailyMail.com că un număr tot mai mare de clienți refuză să zboare cu avioane Boeing, în special modelele 737 MAX, care au fost implicate în două accidente mortale în 2018 și 2019, soldate cu 346 de victime.

Aaron Sutherland, fondatorul companiei de călătorii Jetsetter Lifestyle, a observat o schimbare semnificativă în atitudinea clienților față de avioanele Boeing.

„În ultimele luni, aproape 50% dintre clienții noștri au solicitat în mod explicit să evite avioanele Boeing pentru zborurile interne și internaționale”, a declarat Sutherland.

Deși companiile aeriene schimbă frecvent aeronavele pentru a optimiza operațiunile, aceste schimbări sunt adesea în afara controlului agențiilor de turism.

Incidente și reacții din partea pasagerilor

Unul dintre incidentele recente care a sporit temerile pasagerilor a avut loc în ianuarie, când un plug al unei uși a explodat la o altitudine de 16.000 de picioare pe un avion Boeing 737 al Alaska Airlines. În plus, multiple modele de avioane Boeing au înregistrat probleme grave, inclusiv explozii de uși și incendii de motoare în zbor.

Într-un semn de pierdere a încrederii în industrie, Boeing a primit comenzi pentru doar patru noi avioane în mai și, pentru a doua lună consecutiv, nu a primit nicio comandă pentru modelul său cel mai bine vândut, 737 MAX. Administratorul FAA, Mike Whitaker, a declarat în mai că Boeing are un „drum lung” de parcurs pentru a rezolva problemele de siguranță și i-a dat companiei 90 de zile pentru a dezvolta un plan cuprinzător pentru a aborda „problemele sistemice de control al calității”.

Utilizarea instrumentelor digitale pentru a evita avioanele Boeing

Hollie McKay, expert în călătorii și vicepreședinte de comunicare la HotelPlanner, a declarat că pasagerii folosesc instrumente de căutare a zborurilor pentru a exclude rezervările pe avioane Boeing, în special modelul 737 MAX.

„După accidentele Lion Air Flight 610 și Ethiopian Airlines Flight 302 din 2018 și 2019, a existat o percepție semnificativă că avioanele Boeing, în special modelul 737 MAX, ar putea fi periculoase”, a spus McKay.

Cu toate acestea, McKay a menționat că ea personal continuă să zboare cu avioane Boeing MAX și a făcut recent patru zboruri către Europa cu astfel de avioane.

„Am observat tipul de aeronavă înainte de îmbarcare – ceva ce nu făceam de obicei – și acest gând m-a urmărit până am aterizat”, a spus ea.

„Dar, în final, zborul rămâne de departe cel mai sigur mod de transport”.

Probleme persistente și viitorul siguranței aeriene

În martie 2024, FAA a avertizat Boeing cu privire la riscul de descărcare electrostatică în apropierea rezervoarelor de combustibil ale aripii centrale, solicitând instalarea de noi sisteme de împământare și legături electrice pentru a preveni scurtcircuitele sau descărcările electrostatice.

Aceste avertismente, alături de mărturiile din partea denunțătorilor Boeing, cum ar fi Sam Salehpour, care a acuzat compania de utilizarea unor metode necorespunzătoare și netestate pentru alinierea pieselor avionului 777, subliniază provocările cu care se confruntă compania în recâștigarea încrederii publicului.

Justin Crabbe, pilot și CEO al The Jettly Flight, a afirmat că redobândirea încrederii clienților va fi „o luptă grea” pentru companie.

„Oamenii pun sub semnul întrebării cultura de siguranță și supravegherea companiei”, a spus Crabbe.

Aceste incidente și preocupări de siguranță subliniază necesitatea unei atenții continue și a unor măsuri stricte pentru a asigura siguranța în aviație.