23 feb. 2024 | 08:30

Încălzirea globală începe să se simtă la buzunare. Seceta și valurile de căldură îngenunchează bănci, avertismentul experților

ACTUALITATE
Încălzirea globală începe să se simtă la buzunare. Seceta și valurile de căldură îngenunchează bănci, avertismentul experților

Impactul schimbărilor climatice nu mai este doar un subiect de discuție pentru oamenii de știință sau activiștii de mediu, ci a început să aibă consecințe directe asupra economiei globale și, în particular, asupra sistemului bancar.

Un exemplu recent vine din Spania, unde condițiile extreme de secetă și valurile de căldură înregistrate au pus presiune pe solvabilitatea băncilor, avertizează guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos.

”Consumul de capital bancar în acest scenariu advers se explică în principal prin pierderi mai mari din depreciere şi prin generarea de profit net mai mic, în concordanţă cu activitatea economică mai scăzută”, a spus De Cos la un eveniment din Insulele Baleare.

Citește și: Cel mai călduros loc de pe planetă. Cum supraviețuiesc oamenii din Valea Morții, la 57 de grade Celsius

Economia Spaniei, o lecție globală

Spania a consemnat recent temperaturi record, fiind martora celui mai cald ianuarie din 1961 până în prezent și a celui de-al doilea an ca temperatură din istoria măsurătorilor. Studii recente arată că anumite zone ale peninsulei Iberice se confruntă cu cea mai gravă perioadă de secetă din ultimii 1.200 de ani, fenomene asociate în mod direct cu schimbările climatice. Aceste condiții nu doar că afectează biodiversitatea și resursele de apă, dar au un impact semnificativ și asupra economiei.

Guvernatorul Băncii Spaniei a explicat că aceste condiții meteorologice extreme pot încetini economia și pot conduce la creșterea pierderilor din credite, afectând astfel direct solvabilitatea băncilor. Potrivit estimărilor, riscurile asociate cu seceta și valurile de căldură ar putea reduce raportul de capital de bază Tier 1 al băncilor spaniole cu 0,2 puncte procentuale pe o perioadă de trei ani, având un impact persistent asupra profitabilității și solvabilității sectorului bancar.

Citește și: O nouă forță a naturii, descoperită – Cum redefinește umanitatea Pământul, dezvăluit de un studiu amplu

Încălzirea globală, seceta și valurile de căldură ne vor costa scump

Mai mult, în cazul în care aceste fenomene climatice devin recurente, impactul lor negativ asupra sectorului bancar ar putea fi și mai mare decât efectele pe termen scurt identificate inițial. De Cos a subliniat că băncile ar putea fi nevoite să reducă portofoliile de credite pentru a atenua efectul asupra solvabilității, ceea ce ar putea amplifica în continuare impactul economic negativ.

Această situație nu este unică Spaniei. Guvernatorul a atras atenția că valurile de căldură și seceta pot afecta simultan mai multe țări, prezentând riscuri suplimentare la nivel global. În acest context, Banca Centrală Europeană (BCE) ia în considerare adoptarea unei politici monetare mai ecologice, în încercarea de a integra schimbările climatice în activitatea sa.

Avertismentul vine ca un semnal de alarmă pentru întregul sector financiar global, subliniind necesitatea adaptării la noile realități climatice și a integrării riscurilor asociate schimbărilor climatice în strategiile de business și deciziile de investiții. Încălzirea globală începe astfel să se simtă nu doar în termeni de impact asupra mediului, ci și în termeni economici, afectând direct buzunarele și stabilitatea financiară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele