14 feb. 2024 | 13:45

Cel mai călduros loc de pe planetă. Cum supraviețuiesc oamenii din Valea Morții, la 57 de grade Celsius

ACTUALITATE
Cel mai călduros loc de pe planetă. Cum supraviețuiesc oamenii din Valea Morții, la 57 de grade Celsius

De la deșertul arzător până la tundra înghețată, oamenii pot fi găsiți trăind în cele mai puțin primitoare locuri de pe planetă. Un exemplu în acest sens este Valea Morții.

Valea Morții, reper pentru captacitatea de adaptabilitate a omului la condiții vitrege

Capacitatea noastră de a ne adapta la condiții extreme poate fi observată în Valea Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe pământ, unde trăiesc 576 de persoane.

Parcul Național Death Valley din California deține recordul pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, pe 10 iulie 1913, conform Organizației Mondiale a Meteorologiei, cu 57 de grade Celsius.

Temperaturi extrem de terifiante sunt atinse în fiecare an, în special în luna august, dar oamenii care trăiesc acolo, în principal angajați ai parcului național sau ai hotelurilor, trebuie să se descurce. Ei locuiesc în localitățile Cow Creek, Timbisha Shoshone Village și Stovepipe Wells.

Numele i-a fost dat în timpul Goanei După Aur din California, la mijlocul anilor 1880, când s-a răspândit vestea că a fost descoperit aur. Mulțimi de oameni s-au îndreptat apoi cu căruțele spre vale, sperând să găsească o viață mai bună.

Cel mai călduros loc de pe Pământ are acum un lac valea morții

Valea Morții

Ce măsuri iau oamenii pentru a rezista

Încercând să descrie căldura, Brandi Stewart, locuitoare a localității Furnace Creek, a declarat pentru Business Insider următoarele: „Este destul de opresiv. Ieși afară și o simți imediat, o simți pe pielea ta. Este uscat; nu simți cum transpiri pentru că se evaporă atât de repede”.

Stewart își ia, de asemenea, precauții suplimentare pentru atunci când iese afară. Nu merge la magazinele locale fără prietenul ei și un vas cu apă.

Vezi și: Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți înregistrați vreodată pe Pământ: ce înseamnă asta, cum ne afectează încălzirea globală

Mai mult, verifică meticulos mașina pentru a se asigura că nu se va defecta în mijlocul deșertului.

Patrick Taylor, șef în cadrul Parcului Național Death Valley, a avut, la rândul său, nevoie de mult timp să se adapteze la căldură.

Vezi și: Încălzirea globală bate record după record: cum înțelegi mai bine schimbările climatice, cum te afectează

Deși majoritatea oamenilor au două tipuri de aer condiționat în casele lor, unii optează pentru niciunul. „Unii angajați nu folosesc niciodată aerul condiționat”, a declarat Taylor.

Pe măsură ce încălzirea globală continuă, viața în Valea Morții ar putea deveni și mai dificilă, dacă nu chiar fatală.

Vezi și: Pământul „fierbe”: deși mulți nu cred în încălzirea globală, ne paște o catastrofă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele