Înainte de Halep, Țiriac sau Nasty a fost Gogu. Povestea sportivului uitat de România, care a jucat tenis cu regele Mihai și copiii lui Ceaușescu

ACTUALITATE
Înainte de Halep, Țiriac sau Nasty a fost Gogu. Povestea sportivului uitat de România, care a jucat tenis cu regele Mihai și copiii lui Ceaușescu
Gogu Viziru, fost tenismen.
06 mart. 2024 | 15:57

Gogu Viziru este o personalitate marcantă a tenisului românesc. A fost primul mare jucător al României și un antrenor apreciat. Gogu a predat tenis regelui Mihai și Reginei Mamă Elena, iar în perioada comunistă le-a dat lecții copiilor lui Nicolae Ceaușescu. Iată care este povestea românului genial.

Omul care i-a descoperit pe Ilie Năstase și Ion Țiriac

În galaria marilor personalităţi sportive ale acestei ţări, Gheorghe ”Gogu” Viziru ocupă un loc special. El s-a născut la 11 aprilie 1924, în comuna ilfoveană Floreşti și a venit pe lume la o oră după fratele său geamăn Marin. Familia mai avea un băiat, Dumitru, și toți trei au făcut carieră în sport. Cei trei frați aveau să marcheze tenisul românesc în anii 40 și 50.

Gogu Viziru a început tenisul de mic, împreună cu fratele său Marin, ca băieţi de mingi. El a pus mâna pe rachetă datorit tatălui său care lucra ca îngrijitor de terenuri de tenis la Tenis Clubul Român (actualele Arene Progresul). La vârsta de şapte ani, a fost remarcat de campionul american „Big Bill” Tilden (numărul 1 mondial la amatori şase ani consecutivi, din 1920 până în 1925), într-o demonstraţie la Bucureşti, în 1931. La 15 ani, acesta a câştigat finala campionatului naţional de juniori (1939).

Vezi și: Cum a murit Vică Negulescu, fost președinte FRF. Se spune că ar fi fost zidit în pereții închisorii Jilava în 1959 de către comuniști

Înainte de Halep, Țiriac sau Nasti a fost Gogu. Povestea sportivului uitat de România, care a jucat tenis cu regele Mihai și copiii lui Ceaușescu

Gogu Viziru, primul din stânga.

Și așa a început ascensiunea primului mare tenismen al României. Gogu Viziru a fost unul dintre cei mai buni juniori ai lumii, a fost campion naţional de nouă ori și campion mondial universitar. De asemenea, a fost un component de bază al reprezentativei de Cupa Davis a României. Ca antrenor, el a descoperit cele mai mari talente ale sportului alb din țara noastră: Ilie Năstase și Ion Țiriac.

Nici Ţiriac, nici Bosch nu ajungeau campioni dacă nu-i aduceam eu la Bucureşti. Eram jucătorul numărul unu şi aveam trecere la Federaţie, i-am lipit la Cupa Davis alături de mine, i-am pus să se antreneze cu noi şi aşa au crescut, o dată cu mine”, își amintea Gogu Viziru într-un interviu acordat în anii ‘90 .

Vezi și: Fotbalistul român abandonat în spital după CM și declarat mort. A „înviat” la propriul parastas și a uimit o lume întreagă

Ilie Năstase era un talent ieşit din comun. Dacă ar fi făcut handbal, baschet sau fotbal, în oricare ar fi fost un jucător extraordinar, cel mai bun. Era făcut pentru performanţă. (…)

În momentul când l-a bătut pe Ţiriac, protejatul lui Maurer, am ştiut că după acel sec 3-0 la seturi, va fi începutul carierei unui mare campion şi că lui Ţiri nu-i va mai ramane decât misiunea să-i care bagajele. Mai târziu au format unul dintre cele mai bune dubluri din lume”, spunea Gogu Viziru despre Nasty.

A jucat tenis cu regele Mihai și cu copiii lui Ceaușescu

Gogu Viziru i-a cunoscut pe Regele Mihai și pe Regina Mamă Elena pe terenurile de la Tenis Clubul Român. Aceștia l-au plăcut foarte mult pe tânărul jucător și i-au cerut să se mute la Castelul Peleș pentru câteva luni, ca să îi învețe tenis.

Astfel, în fiecare zi, de la ora 10:00, juca împotriva Reginei Elena, iar de la ora 11:00, intra pe teren cu regele Mihai.

În perioada comunistă, Gogu Viziru le-a dat lecții de tenis și copiiilor dictatorilor Nicolae Ceaușescu. El a jucat tenis și cu Petru Groza.

Antrenor al echipei de Cupa Davis a României

Gogu Viziru a activat ca sportiv la Steaua din 1947 și până în 1961. Apoi a fost antrenor, până în anii 80. Datorită rezultatelor sale, în 1949, a fost numit șeful secției de tenis a Stelei. Abia împlinise 25 de ani.

La 37 de ani, când s-a retras din activitate, Gogu Viziru a devenit și secretar general al Federației Române de Tenis. Și a continuat să și antreneze. Câţiva ani mai târziu, a fost desemnat antrenor al echipei de Cupa Davis a României. În perioada 1971-1974, a antrenat la Munchen, în Germania, dar şi în Austria.

Vezi și: Destinul tragic al primului campion olimpic român. Misterul din jurul morții lui Iosif Sârbu, urmărit de securitate și probleme cu soția

A fost Maestru Emerit al Sportului. În anul 2000, i-a fost decernată Medalia naţională „Serviciul Credincios” clasa I.

Gogu Viziru s-a stins la 5 august 2003, la București, la vârsta de 79 de ani. Întreaga sa viață a fost dedicată tenisului.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele