Fotbalistul român abandonat în spital după CM și declarat mort. A „înviat” la propriul parastas și a uimit o lume întreagă

VIDEO ACTUALITATE
05 mart. 2024 | 21:29

România a fost invitată să participe la primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie, în Uruguay. Evenimentul a fost marcat de povestea fotbalistului adus în Europa mai mult mort decât viu după ce s-a îmbolnăvit. Familia chiar a crezut că a decedat și a ajuns acasă când i se pregătea coliva. Iată povestea unică a acestuia.

Povestea internaționalului român

În anul 1930 a avut loc primul Campionat Mondial de Fotbal, în Uruguay. Europa a fost reprezentată de patru naționale: România, Franța, Iugoslavia și Belgia. ”Tricolorii” antrenați de Costică Rădulescu au debutat cu o victorie împotriva celor din Peru, scor 3-1, și au pierdut cu Uruguay cu 4-0.

La evenimentul din Uruguay, naționala României l-a avut în centrul atenției pe jucătorul Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca Fredi Fieraru. Născut la data de 7 aprilie 1908 la Cernăuţi, în Bucovina, el a jucat la echipele bucovinene Jahn Cernăuţi şi Dragoş Vodă Cernăuţi și are o poveste de viață unică.

Fredi Fieraru s-a îmbolnăvit de pneumonie în America de Sud, fiind adus în Europa mai mult mort decât viu. Pe drumul spre casă, care s-a făcut cu vaporul, jucătorul a slăbit nu mai puțin de 15 kilograme, iar șansele de supraviețuire erau reduse. Rudele sale chiar au crezut că a decedat, mai ales după ce un ziar din Bucovina a anunţat că acesta s-a stins din viață într-un spital din Italia. Rudi Wetzer, căpitanul echipei României, a povestit clipele de cumpănă ale fotbalistului.

Fotbalistul român abandonat în spital după Campinatul Mondial și crezut mort. A "înviat" la propriul parastas și a uimit o lume întreagă

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca Fredi Fieraru, a jucat pentru România la Cupa Mondială din 1930.

A făcut pneumonie, scuipa sânge. A venit capelanul să-l împărtăşească“, povestea Rudolf Wetzer într-un jurnal pe care l-a ţinut pe timpul competiţiei din Uruguay, jurnal ce a fost redat de regretatul Ioan Chirilă în cartea „Şi noi am fost pe Conte Verde”.

A apărut la propriul parastas. Mama pregătea coliva

După o săptămână de la îmbolnăvire, starea de sănătate a lui Fredi Fieraru se agravase foarte tare. Colegii și-au luat rămas bun de la el, fiind adus chiar şi un preot pentru a-l împărtăşi.

Ceva îmi spunea că dacă îmi bat joc de cioclu totul va fi bine. Aşa că i-am spus cât se poate de serios. Da, padre. Am greşit grav în minutul 63 al partidei cu Peru, când am crezut că mingea va ieşi afară şi nu am mai urmărit.

De acolo a venit centrarea din care s-a marcat golul egalizator. Erare humanum est”, aşa a descris acel episod Fredi Fieraru, conform jurnalistului Christian Frisk.

Fredi Fieraru

Fredi Fieraru a jucat pentru România la Cupa Mondială din 1930.

Mijlocaşul român a reuşit să supravieţuiască drumului şi a ajuns în Europa, unde a fost internat în stare gravă în spitalul din Genova, Italia. În tot acest timp, mama fotbalistului se pregătea de înmormântare.

Vezi și: Fotbalistul român care s-a pregătit la Arsenal Londra, dar a fost șters de comuniști din istorie. A fost dus de ruși la muncă silnică în Urali

Fredi Fieraru a petrecut o lună de zile aici, până când a început să-şi mai revină, apoi a fost adus la Bucureşti. După alte câteva zile, jucătorul ajungea pe targă la Cernăuţi. Mama sa, care îi pregătea coliva pentru parastas, a leşinat când l-a văzut.

Bucovineanul şi-a revenit complet, iar în anul 1932 a fost transferat la Venus Bucureşti. A evoluat 12 ani la echipa bucureşteană, timp în care a jucat în 116 paartide și a marcat 16 goluri. De asemenea, a câştigat de trei ori campionatul României și a strâns nouă selecţii la echipa naţională a României.

Campiona național la patinaj

Fredi Fieraru nu a avut succes doar în fotbal, ci și în patinaj. El a devenit campion naţional al României şi la acest sport și a participat la Campionatul European din 1934, alături de Irina Timcic, perechea română obținând locul 7. Doi ani mai târziu, împreună cu aceeaşi Irina Timcic, Fredi Fieraru a bifat o prezenţă şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Garmisch – Partenkirchen, din Germania. Cei doi s-au clasat pe poziţia de 13-a din cele 18 perechi participante.

Povestea unică a fotbalistului român abandnat de echipă și crezut mort. A "înviat" la propriul parastas și a lăsat mască o lume întreagă

Fredi Fieraru, la Campionatele Europene de patinaj artistic din 1934.

În anul 1939, bucovineanul a mai luat startul la un alt Campionat European de patinaj artistic, însă de această dată alături de Ileana Moldovan. Perechea română a ocupat poziţia a noua la ultima competiţie de anvergură la care a participat Fredi Fieraru.

Vezi și: ”Am dormit ani de zile pe cartoane în Piața de Flori. Am urcat în ring, deși mă durea stomacul de foame”. Povestea lui Claudiu Bădoi, triplu campion mondial la kickboxing

În 1944, la 36 de ani, fostul internaţional român s-a retras din activitate şi a plecat în Germania, potrivit dailystar.co.uk. El a murit la Berlin, în 1991, la vârsta de 83 de ani.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele