10 iul. 2024 | 10:34

Imagine spectaculoasă a unei stele nou-născute, dezvăluită de astronomi FOTO

ACTUALITATE
Imagine spectaculoasă a unei stele nou-născute, dezvăluită de astronomi FOTO

Astronomii au prezentat o imagine uluitoare a unei stele în stadiu incipient de formare, capturată de telescopul spațial James Webb (JWST). Oriunde privește în spațiu, JWST surprinde interacțiuni spectaculoase între materie și energie, dezvăluind detalii neobservabile până acum. Acest lucru este posibil deoarece telescopul poate vedea prin gazul și praful dens care învăluie multe obiecte cosmice.

În noua imagine, JWST a surprins o proto-stea tânără, denumită L1527, care are doar 100.000 de ani. Steaua este încă înconjurată de norul molecular din care s-a format, acesta fiind unul dintre motivele pentru care NASA a construit JWST cu ajutorul ESA și CSA. Telescopul are capacitatea de a vedea prin praful și gazul care ascund primele etape ale formării stelelor.

Detalii despre imagine și formarea proto-stelei

Această imagine a fost capturată cu ajutorul instrumentului MIRI (Mid-Infrared Instrument) al JWST. Proto-steaua tânără se află în centrul imaginii și este în continuă creștere, acumulând masă din discul protoplanetar care o înconjoară. Discul este vizibil ca o linie întunecată orizontală în centrul imaginii. Proto-steaua nu este încă o stea din secvența principală, așa că nu fuzionează hidrogenul precum Soarele. Există posibilitatea unei mici fuziuni de deuteriu în nucleul său, dar energia este generată diferit.

Pe măsură ce gravitația stelei atrage materialul în apropiere, acesta se comprimă și se încălzește. Mai multă energie provine din undele de șoc generate de materialul care se ciocnește cu gazul existent. Aceasta este energia care luminează steaua și împrejurimile sale în interiorul norului molecular gigant din care s-a format.

Pe măsură ce proto-stelele acumulează masă, ele generează câmpuri magnetice puternice. Combinate cu rotația stelei, aceste câmpuri expulzează materie înapoi în spațiu sub forma unor jeturi spectaculoase în formă de clepsidră care provin din polii stelei. Aceste jeturi creează unde de șoc vizibile în materia din jurul stelei, formând structuri filamentoase.

Importanța descoperirilor și întrebări rămase

Există hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) în mediul stelei, compuși organici abundenți în Univers care ar fi putut contribui la apariția vieții. Acești compuși strălucesc albastru în imagine, inclusiv în structurile filamentoase. Regiunea roșie din centru reprezintă un strat gros de gaz și praf care înconjoară steaua tânără, luminat de energia stelei. Regiunea albă dintre roșu și albastru este un amestec de materiale, inclusiv PAH și gaze ionizate precum neonul și alte hidrocarburi.

Aceasta nu este prima dată când JWST a examinat L1527. În 2022, telescopul a observat proto-steaua cu ajutorul camerei sale în infraroșu apropiat (NIRCam). Această demonstrație frumoasă a interacțiunii dintre materie și energie este însă trecătoare. În timp, fluxurile puternice ale proto-stelei vor curăța împrejurimile de mare parte din gaz și praf, deși discul protoplanetar va rămâne. Eventual, steaua va deveni o stea din secvența principală, vizibilă fără vălul de gaz și praf. În acel moment, sistemul său planetar va începe să se formeze.

Există încă multe întrebări despre formarea proto-stelelor, iar unul dintre principalele obiective științifice ale JWST este studierea formării stelelor. De exemplu, astrofizicienii nu știu exact cum și când se declanșează fuziunea și o proto-stea devine o stea din secvența principală. Deși se știe că există câmpuri magnetice puternice în jurul proto-stelelor, modul exact în care se formează acestea și rolul lor în prăbușirea și rotația stelei rămân necunoscute.

JWST a făcut progrese semnificative în acest domeniu, confirmând recent că jeturile provenite de la stelele tinere sunt aliniate datorită rotației și câmpurilor magnetice ale stelei, un lucru susținut de teorie, dar neconfirmat până acum prin observatii.