Harta vegetației din Antarctica e îngrijorătoare: Avertismentul oamenilor de știință
Oamenii de știință au realizat recent prima hartă la scară continentală a vegetației din Antarctica, dezvăluind o schimbare rapidă a ecosistemelor în fața încălzirii globale.
Harta îngrijorătoare
Acest studiu inovator, condus de Universitatea din Edinburgh în colaborare cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii, British Antarctic Survey (BAS) și Asociația Scoțiană pentru Științe Marine, marchează un moment crucial în înțelegerea modului în care schimbările climatice afectează cel mai rece continent al planetei.
Deși Antarctica este cunoscută pentru peisajele sale albe și înghețate, cercetătorii au descoperit că un număr surprinzător de mare de zone verzi începe să apară în acest mediu extrem. Studiul a identificat aproape 45 de kilometri pătrați (17,3 mile pătrate) de vegetație, aproximativ 80% din aceasta fiind concentrată în Peninsula Antarctică și insulele învecinate. În timp ce aceste cifre ar putea părea semnificative, ele reprezintă doar 0,12% din suprafața totală neacoperită de gheață a continentului.
„Harta noastră la scară continentală oferă informații esențiale despre prezența vegetației în zone care sunt rareori vizitate de oameni. Acest lucru va avea implicații profunde pentru înțelegerea noastră asupra locului în care se află vegetația pe continent și a factorilor care influențează această distribuție”. a declarat Charlotte Walshaw, cercetător doctorand la Universitatea din Edinburgh și liderul studiului.
Vegetația are o misiune grea in Antarctica
Vegetatia în Antarctica nu are o misiune ușoară în a coloniza noi terenuri, dat fiind mediul sălbatic și aspru. Totuși, ordinea naturală de lungă durată începe să fie perturbată din cauza creșterii temperaturilor și a schimbărilor peisajelor. În mod normal, colonizarea vegetală în Antarctica începe cu algele pionier și cianobacteriile care se stabilesc pe teren, creând o suprafață pentru alte organisme să crească. Lichenii și mușchii folosesc această suprafață pentru a se stabili, iar plantele mai mari își pot depune semințele în aceste perne moi și umede de mușchi.
Cu toate acestea, temperaturile în creștere și schimbările din peisaj înseamnă acum că este mult mai ușor pentru viața vegetală să se stabilească în Antarctica. Două plante vasculare native ale continentului, iarba antarctică (Antarctic hair grass) și perlwort-ul antarctic (Antarctic pearlwort), au fost rare în trecut, dar au devenit tot mai comune în ultimii ani datorită temperaturilor în creștere. Mai mult decât atât, peste 100 de specii de plante au invadat recent Antarctica, inclusiv iarba comună de gazon, care s-a răspândit rapid pe insulele sub-antartice și pare să se extindă pe Peninsula Antarctică.
„Obținerea unei hărți exacte a vieții fotosintetice de pe continent ne oferă un punct de referință pentru evaluarea schimbărilor viitoare. Pe măsură ce continentul se încălzește și gheața se topește, ne așteptăm ca suprafețele de roci să se extindă, iar vegetația să colonizeze mai multe terenuri. Această nouă hartă ne permite să monitorizăm aceste consecințe ale schimbărilor climatice”, a adăugat Peter Fretwell, expert în teledetecție la BAS și coautor al studiului.
Acest nou studiu subliniază importanța monitorizării continue a schimbărilor din Antarctica, un continent care, în mod tradițional, a fost considerat un bastion al gheții și frigului, dar care acum începe să dezvăluie o față neașteptată de verdeață, indicând efectele profunde și complexe ale schimbărilor climatice.