20 feb. 2024 | 00:15

„Hanul fără nume”, locul unde oamenii veneau ca să se piardă. Bucureștiul interbelic, între Micul Paris și sărăcie lucie [VIDEO]

VIDEO ACTUALITATE

În inima Bucureștiului interbelic exista un loc ascuns, un refugiu pentru cei marginalizați de societate, un han ce purta numele, paradoxal, ”Hanul fără nume”.

Despre acest loc uitat, dar plin de povestiri șocante și dramatice, a scris o publicație de prestigiu a vremii respective, „Ilustrațiunea Română”, în anul 1931, informează Historia.ro.

Această cronică dezvăluie o lume învăluită în sărăcie, mizerie și disperare, unde oamenii străzii își găseau adăpost și, uneori, aveau parte de un sfârșit tragic.

Unde, în București, se afla „Hanul fără nume”

Situat în cartierul Dudești, pe străzi învăluite de mizerie și uitare, „Hanul fără nume” era departe de a fi o oază de confort sau ospitalitate. Mai degrabă, era un labirint de cămăruțe înghesuite și căscioare dărăpănate, unde cei mai puțin norocoși își găseau un adăpost temporar.

Nu erau negustorii sau călătorii obișnuiți care poposeau aici, ci oamenii străzii, cei pentru care fiecare zi era o luptă. În acest han sinistru, viețile se intersectau într-un mod tragic.

Tinerele Agafia Răsciuc, Naketenko și Anastasia Dobronskaia, spre exemplu, cu trecuturi încărcate de suferință, trăiau într-una din odăile sărăcăcioase ale hanului.

Agafia, o prostituată clandestină, împărțea aceeași încăpere cu Naketenko, o rusoaică cu o aparență tristă și surâs inexistent. Anastasia, rece și distanțată, părea să nu se încadreze în peisajul din „Hanul fără nume”, dar și ea găsea aici un acoperiș temporar.

Împreună, aceste tinere sfidau greutățile vieții, ajutându-se unele pe altele, chiar și atunci când resursele erau minime.

Hanul nu era locul doar al femeilor nefericite, ci și al bărbaților rătăciți. Cerșetori de toate vârstele se adunau în jurul focului pentru a împărtăși puțină căldură și poate câteva povești din viețile lor triste.

Poveștile înfiorătoare de la „Hanul fără nume”. Bucureștiul interbelic, marcat de tragedii pe „bandă rulantă”

Vezi și: Plăcerile interzise ale Bucureștilor de odinioară. Drogurile și „bețiile reci” din perioada interbelică VIDEO

Locul oamenilor fără căpătâi și fără niciun noroc în viață

Printre cei fără un rost se afla și Scholler, un cerșetor cu privirea pierdută în neant și hainele murdare de spital. În ochii lui, se citea durerea unei vieți marcate de suferință și nesiguranță.

Totuși, „Hanul fără nume” nu era doar un adăpost pentru cei fără de speranță din oraș. Aici, a ajuns și Anica, o fată de la țară, alungată de sărăcia și lipsurile vieții din satul ei natal.

Vezi și: Unde se distrau bucureștenii în perioada interbelică. Aici, în Micul Paris, părea că nu se doarme niciodată [VIDEO]

Cu nicio altă opțiune în față, Anica a pornit spre București în căutarea unei vieți mai bune, doar pentru a fi întâmpinată de noi dezamăgiri și greutăți. În cele din urmă, a ajuns la Hanul fără nume, unde, la fel ca ceilalți, își căuta un colț de liniște în care să se simtă cât de cât în siguranță.

Pentru acești oameni, „Hanul fără nume” reprezenta mai mult decât un simplu adăpost. Era un simbol al uitării și nedreptății sociale, un loc în care cei nevoiași își găseau puțină alinare în mijlocul haosului orașului.

Cu toate că poveștile lor au rămas adânc înrădăcinate în trecut, ele ilustrează durerosul adevăr al unei societăți care uită adesea de cei mai vulnerabili dintre noi. Cel mai trist lucru este că astfel de povești există și astăzi, chiar dacă „Hanul fără nume” s-a pierdut în negura vremii.

Vezi și: Strada din București pe care femeile nu aveau voie să calce neînsoțite. Ce a dus la această decizie bizară

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele