Germania, ”bolnavul” Europei. Cum a ajuns în derivă cea mai mare economie din Europa
Germania, considerată odinioară motorul economic al Europei, se confruntă acum cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii, dobândind neoficial titlul de ”bolnavul Europei”.
Sectoarele industriale, care au fost cândva coloana vertebrală a economiei germane, înregistrează cel mai lung declin de după perioada de după reunificare, acum mai bine de trei decenii.
Citește și: Ce țări străine aleg, în 2024, studenții. Universitățile din aceste state sunt la mare căutare
Germania, motive serioase de îngrijorare
Datele oficiale dezvăluie o scădere suplimentară a producției cu 1,6% în decembrie, marcând a șaptea lună consecutivă de declin. Aceasta reprezintă cea mai prelungită perioadă de recesiune pentru industria germană de la începutul anilor ’90, cu producția acum situându-se cu 10% sub nivelurile pre-pandemice, subliniind astfel criza profundă care cuprinde inima industrială a Germaniei.
Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics, a descris aceste cifre drept ”urâte”, anticipând că recesiunea industrială va persista. Unul dintre factorii critici ai acestei situații este dependența masivă a sectorului de gazul rusesc ieftin, criza fiind adâncită de invazia Ucrainei în februarie 2022, care a determinat creșterea exponențială a costurilor energetice germane.
Anul trecut, economia Germaniei a înregistrat o contracție de 0,3%, poziționându-se astfel drept cea mai slabă dintre națiunile industrializate ale G7, și se prefigurează o continuare a declinului pentru 2024. Franziska Palmas, economist senior pe Europa la Capital Economics, a subliniat: ”Costurile energetice ridicate și cererea internă și externă slabă vor duce la o continuare a declinului producției industriale germane în 2024.”
Citește și: Cele mai bune țări europene de locuit pentru vorbitorii de engleză: Unde să te muți în Europa
Industria energetică, un stres în plus pentru germani
În industria intensivă energetic, producția a scăzut cu 5,8% în decembrie. În sectorul chimic, producția a înregistrat o scădere dramatică de 7,6% în aceeași lună, iar construcțiile au suferit un declin de 3,4%. Aceste cifre evidențiază provocările cu care se confruntă economia germană, de la dependența de resursele energetice până la adaptarea la noile realități economice globale.
Criza prin care trece acum Germania nu doar că reflectă vulnerabilitățile structurale ale modelului său economic, dar ridică și întrebări serioase privind capacitatea de redresare a celei mai mari economii a Europei. În acest context, Germania și Europa se află în fața unei perioade de incertitudini, căutând soluții pentru a depăși aceste provocări economice fără precedent.