06 feb. 2024 | 14:44

Cele mai bogate 10 țări din Europa: Marea Britanie nu mai e pe primul loc

ACTUALITATE
Cele mai bogate 10 țări din Europa: Marea Britanie nu mai e pe primul loc

Regatul Unit a fost depășit de Germania pentru râvnitul loc de top printre cele mai bogate țări din Europa în 2023.

Top 10 cele mai bogate țări de pe „bătrânul” continent

Potrivit World Population Review, Europa găzduiește unele dintre cele mai bogate națiuni la nivel global, cu variații remarcabile ale prosperității economice. Valoarea principală utilizată pentru a măsura bogăția națională, Produsul Intern Brut (PIB), arată că primele șase țări europene majore au depășit, împreună, 10,8 trilioane de lire sterline în 2020.

În special, aceste puteri economice continuă să modeleze peisajul financiar global. Preluând conducerea în acest grup de elită este Germania, cu un PIB impresionant de 3,29 trilioane de lire sterline. În ciuda provocărilor economice din ultimii ani, Germania rămâne o forță puternică în motorul economic al Europei.

Regatul Unit, adesea recunoscut pentru influența sa istorică și talentul financiar, și-a asigurat locul doi, cu un PIB de 2,47 trilioane de lire sterline. Deși se află sub poziția de vârf, puterea economică a Marii Britanii rămâne un jucător cheie pe scena globală.

Vezi și: Țara din Europa care se confruntă cu „o epidemie” de furturi din magazine. „Autoritățile nu fac suficient”

Germania este cea mai bogată țară din Europa, după PIB

Franța urmează îndeaproape, pe locul trei, cu un PIB de 2,26 trilioane de lire sterline, arătându-și rezistența economică și impactul cultural. Italia ocupă locul al patrulea, cu un PIB de 1,63 trilioane de lire sterline, consolidându-și poziția a patra în rândul celor „grele” din Europa.

În ciuda extinderii sale teritoriale vaste care se întinde atât în Europa, cât și în Asia, Rusia este considerată o națiune europeană datorită distribuției sale demografice. Cu un PIB de 1,38 trilioane de lire sterline, Rusia se situează pe locul cinci, contribuind în mod semnificativ la peisajul economic al Europei.

Spania, cu un PIB de 1,17 trilioane de lire sterline, și Țările de Jos, cu 807,14 miliarde de lire sterline, completează locurile șase și, respectiv, șapte. Aceste țări continuă să joace un rol vital în modelarea traiectoriei economice a Europei.

Elveția, Polonia și Belgia completează primele zece locuri, fiecare cu cifre notabile privind PIB-ul. PIB-ul Elveției este de 668,36 miliarde lire sterline, Polonia se situează la 623,34 miliarde lire sterline și Belgia, la 464,28 miliarde lire sterline, subliniind contribuțiile lor substanțiale la tapiseria economică a Europei.

Vezi și: Orașul care și-a anunțat falimentul pentru că nu poate plăti salarii. Autoritățile locale dau vine pe tăierile fondurilor guvernului britanic