16 apr. 2024 | 20:20

Gaura neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele, descoperită în “apropierea” Pământului. Era ascunsă în Calea Lactee, nedetectată

VIDEO ACTUALITATE

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au identificat o gaură neagră gigant, cea mai mare descoperită vreodată în Calea Lactee, „ascunsă” în spațiu la doar 2.000 de ani lumină de Pământ. Această distanță este considerată „incredibil de apropiată” în termeni astronomici, conform Observatorului European de Sud (ESO).

Caracteristicile găurii negre

Descoperirea, numită Gaia BH3, se află în constelația Aquila (latină pentru „vultur”) și este de 33 de ori mai mare decât Soarele nostru. Gaura neagră este de tip stelar, formată prin colapsul unei stele gigantice, un proces care până acum nu a relevat găuri negre stelare mai mari de 10 ori dimensiunea Soarelui.

Cum a fost descoperită această gaură neagră

Unicitatea descoperirii Gaia BH3 a fost evidențiată de mișcarea „șovăielnică” a unei stele învecinate, care orbitează în jurul acesteia. Aceasta anomalie a fost observată în datele colectate de ESA, iar Telescopul Foarte Mare (VLT) al ESO, situat în deșertul Atacama din Chile, a fost utilizat pentru a confirma descoperirea, permițând astronomilor să măsoare precis ce era observat.

Gaura neagra calea lactee

O ilustrare a orbitelor atât ale stelei, cât și ale găurii negre în jurul centrului lor comun de masă. (Foto: ESO/L Calçada)

Implicațiile descoperirii

Pasquale Panuzzo, membru al colaborării Gaia și astronom la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) de la Observatoire de Paris – PSL, Franța, a subliniat că nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de masă mare atât de aproape de Pământ, nedetectată până acum. „Aceasta este genul de descoperire pe care o faci o dată în viața de cercetător”, a adăugat elconform The Guardian.

Elisabetta Caffau, co-autoare și de asemenea membră a colaborării Gaia și cercetătoare la CNRS, a menționat că pasul excepțional de a publica acest articol bazat pe date preliminare a fost luat datorită naturii unice a descoperirii.

Ce sunt găurile negre stelare și cum se formează?

O gaură neagră stelară este creată când o stea se prăbușește sub propria gravitație. Acest lucru se întâmplă când o stea își consumă combustibilul și nucleul său se prăbușește spre interior. Apoi, nucleul se repercutează și explodează, generând o supernovă – o explozie puternică și colorată a unei stele.

Viitorul cercetării

Cercetătorii sunt acum optimiști că steaua „șovăielnică” care orbitează gaura neagră poate oferi indicii specifice despre modul în care a fost formată și, prin urmare, cum sunt formate și alte găuri negre. Panuzzo și Caffau au decis să facă publice descoperirea și datele acum, înainte de finalizarea completă a pachetului în 2025, pentru a permite altor cercetători să studieze ceea ce au descoperit.

„Imediat ce aceasta va ieși, oamenii se vor grăbi să o observe pentru a vedea dacă există emisii din gaura neagră”, a adăugat Panuzzo. „Aceasta ne va spune despre vântul care provine de la stelele precum cea care orbitează gaura neagră, dar și despre fizica găurii negre și cum materia cade în ea.”