12 oct. 2024 | 14:09

Experiența unei turiste care a mers să viziteze Roma, după ce a văzut un serial celebru de pe Netflix. ”A fost cam vulgar”

ACTUALITATE
Experiența unei turiste care a mers să viziteze Roma, după ce a văzut un serial celebru de pe Netflix. ”A fost cam vulgar”
Gabriela a mers la Roma, în Italia, după ce a vizionat celebrul serial Emily in Paris, însă așteptările erau altele. (Foto: The Guardian)

Odată cu creșterea popularității serialelor de pe platforme de streaming precum Netflix, tot mai mulți turiști își planifică vacanțele inspirându-se din peisajele idilice prezentate pe micile ecrane. Gabriela Sirtoli, o turistă din Brazilia, a fost una dintre acestea. După ce a urmărit faimosul serial Emily in Paris, care a surprins farmecul Parisului și, mai recent, al Romei, Gabriela a decis să își facă bagajele și să pornească într-o călătorie către „Cetatea Eternă.” Totuși, odată ajunsă acolo, a realizat că realitatea nu se aliniază întotdeauna cu versiunea romanțată a orașului pe care o văzuse în serial, scrie The Guardian.

Așteptările ridicate și realitatea aglomerată

Gabriela, în vârstă de 35 de ani, a ajuns în Roma împreună cu partenerul ei și cu mamele lor, în parte datorită scenelor fermecătoare ale orașului pe care le văzuse în noul sezon al serialului Emily in Paris. „Când Emily a ajuns în Paris, am mers și eu acolo”, a spus ea, recunoscând că a fost atrasă de magia locurilor pe care serialul le prezintă într-un mod idealizat. Așadar, când a apărut în serial și Roma, decizia de a vizita orașul nu a întârziat să apară.

Cu toate acestea, Gabriela a fost rapid confruntată cu o realitate mai puțin strălucitoare decât cea prezentată în serial. În locul străzilor curate și al monumentelor maiestuoase, turistul brazilian s-a trezit într-o Romă copleșită de turiști și plină de aglomerație. „Ne-am petrecut prima zi luptându-ne prin mulțimile de oameni și așteptând ore întregi la cozi.” a mărturisit Gabriela, dezamăgită de diferențele dintre ceea ce văzuse în serial și ceea ce trăia în realitate.

Cu toate acestea, odată ce a ajuns la Colosseum, unul dintre cele mai faimoase monumente ale Romei, Gabriela a început să aprecieze orașul din ce în ce mai mult. „Am venit la Colosseum astăzi și am început să ne placă mai mult orașul.” a spus ea, reamintindu-și de atmosfera magică surprinsă în serial.

Roma, între fantezie și realitate

În centrul orașului, mulți oameni se arătau încântați de faptul că Roma a fost inclusă în serial, chiar dacă asta ar putea aduce și mai mulți turiști în orașul deja aglomerat. Antonella Catalano, o designeră din Roma, nu era deloc îngrijorată. „Este un lucru bun pentru Roma,” a spus ea, entuziasmată de oportunitatea de a vedea cum serialul va aduce orașul la viață într-un mod captivant și dulceag.

Totuși, nu toți locuitorii Romei au fost la fel de impresionați de felul în care orașul lor a fost reprezentat în serial. Christiana Cavallo, o coafeză din cartierul Esquilino, a criticat felul în care serialul a înfrumusețat orașul, considerând că a fost prea idealizat. „Nu au arătat adevărata Romă,” a spus ea. „Au făcut Roma să pară prea curată, fără mulțimi de oameni. Parisul a fost mai autentic.”

Un alt moment controversat din serial a fost o scenă în care un cuplu italian se ceartă într-un restaurant, schimbând replici pline de vulgaritate. „A fost cam exagerat. A fost un pic vulgar,” a adăugat Christiana, recunoscând totuși că i-a plăcut faptul că Roma a avut, în sfârșit, șansa să strălucească în serial.

Tanara Roma vizita

„Amalia Rosa, o altă turistă, și-a dat seama că ficțiunea de pe Netflix nu este una și aceeași cu realitatea de pe străzile Romei. (Foto: The Guardian)

Impactul global al serialului

Deși Emily in Paris de pe Netflix a fost criticat în mod constant pentru felul în care prezintă orașele în care este filmat, succesul său nu poate fi negat. Serialul a inspirat mii de turiști să exploreze locurile prezentate pe ecran, iar Roma, cu bogata sa istorie și frumusețe arhitecturală, nu a fost o excepție. Deși Gabriela și alți turiști s-au confruntat cu realitatea tumultuoasă a aglomerației și cozilor lungi, fascinația pentru farmecul idealizat al orașului prezentat pe ecran rămâne puternică.

Chiar și primarul Romei, Roberto Gualtieri, a intrat în jocul diplomatic, replicând președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că vrea să „lupte pentru ca Emily să rămână în Paris.” Gualtieri a glumit pe rețelele sociale, scriind: „Nu te îngrijora, Emmanuel Macron, Emily se simte foarte bine la Roma. În plus, inima vrea ce vrea.”

Serialul și-a făcut efectul, chiar dacă impactul său asupra percepției reale a orașelor pe care le prezintă este discutabil. Pentru unii turiști, precum Gabriela, realitatea poate părea mai puțin fermecătoare decât ceea ce se vede pe ecran, însă dorința de a explora locurile prezentate în serial rămâne la fel de puternică.