18 mai 2024 | 11:36

Einstein avea dreptate: Descoperirile recente despre găurile negre confirmă teoriile sale

VIDEO ACTUALITATE

Albert Einstein, celebrul fizician, a prezis existența unei zone la marginea găurilor negre unde materia nu mai poate rămâne pe orbită și se prăbușește în interior. Această regiune, numită „regiunea de plonjare”, a fost recent observată pentru prima dată de o echipă de astronomi utilizând telescoape capabile să detecteze raze X. Observația a avut loc în jurul unei găuri negre aflate la aproximativ 10.000 de ani-lumină de Pământ.

Andrew Mummery, cercetător și autor principal al studiului publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a declarat: „Am ignorat această regiune până acum pentru că nu aveam datele necesare. Acum că le avem, nu putem explica fenomenul altfel.” Această descoperire este o dovadă suplimentară a corectitudinii teoriei generale a relativității a lui Albert Einstein, care a fost confirmată în mod repetat de-a lungul anilor prin diferite observații și experimente, notează CNN.

Explorarea găurii negre MAXI J1820 + 070

Gaura neagră observată face parte din sistemul MAXI J1820 + 070, format dintr-o stea mai mică decât soarele și o gaură neagră cu o masă estimată la 7-8 mase solare. Cercetătorii au folosit telescoapele spațiale NuSTAR și NICER ale NASA pentru a colecta date și a înțelege cum gazul fierbinte din stea, numit plasmă, este atras în gaura neagră.

NuSTAR, prescurtare pentru Nuclear Spectroscopic Telescope Array, orbitează Pământul, în timp ce NICER, cunoscut formal ca Neutron star Interior Composition Explorer, este amplasat pe Stația Spațială Internațională. „În jurul acestor găuri negre există discuri mari de material orbitant provenit de la stelele din apropiere”, a explicat Mummery. „Majoritatea materialului este stabil, curgând ca un râu, în timp ce regiunea de plonjare este ca marginea unei cascade — tot suportul dispare și materia se prăbușește direct în gaura neagră.”

Importanța regiunii de plonjare

Spre deosebire de orizontul evenimentelor, care este mai aproape de centrul găurii negre și de unde nimic nu poate scăpa, nici măcar lumina, în regiunea de plonjare lumina poate încă scăpa, dar materia este inevitabil atrasă de forța gravitațională puternică. Această observație oferă cercetătorilor o oportunitate unică de a înțelege mai bine formarea și evoluția găurilor negre.

Un aspect important al studiului este faptul că nu include o imagine directă a găurii negre, din cauza dimensiunii mici și a distanței mari. Cu toate acestea, o altă echipă de cercetători de la Universitatea Oxford lucrează la realizarea primului film al unei găuri negre. Pentru a atinge acest obiectiv, echipa va trebui să construiască un nou observator, Telescoapul Millimetru din Africa, în Namibia, care se așteaptă să fie operațional în următorii zece ani. Acest telescop va face parte din colaborarea internațională Event Horizon Telescope, care a capturat imaginea revoluționară a unei găuri negre în 2019.

Perspective viitoare

Conform profesorului de astronomie Christopher Reynolds de la Universitatea din Maryland, obținerea dovezilor pentru regiunea de plonjare este un pas important care va permite cercetătorilor să rafineze semnificativ modelele despre comportamentul materiei în jurul găurilor negre. „De exemplu, aceasta poate fi folosită pentru a măsura rata de rotație a găurii negre”, a spus Reynolds.

Dan Wilkins, cercetător la Universitatea Stanford, consideră că această dezvoltare este extrem de interesantă. În 2018, a existat o erupție luminoasă enormă de la una dintre găurile negre din galaxia noastră, însoțită de un exces de raze X de înaltă energie. „Am presupus atunci că acest exces provine din materialul fierbinte din regiunea de plonjare, dar nu aveam o predicție teoretică completă a ceea ce ar arăta această emisie”, a explicat Wilkins.

Acest studiu efectuează acea calculare, folosind teoria gravitației a lui Einstein pentru a prezice cum ar arăta razele X emise de materialul din regiunea de plonjare în jurul unei găuri negre și compară aceste predicții cu datele din erupția luminoasă din 2018. „Aceasta va fi o zonă principală de descoperire în următorul deceniu sau cam așa”, a spus Wilkins, „pe măsură ce ne îndreptăm către generația următoare de telescoape cu raze X care ne vor oferi măsurători mai detaliate ale regiunilor cele mai interioare, chiar în afara orizonturilor de evenimente ale găurilor negre.”

În concluzie, descoperirile recente privind găurile negre continuă să confirme teoriile lui Einstein, oferindu-ne o mai bună înțelegere a universului și a fenomenelor extreme care au loc în el. Aceasta reprezintă o victorie semnificativă pentru știință și o confirmare a geniului lui Albert Einstein.