Efectul alarmant al valurilor de căldură asupra nașterilor: Ce au descoperit oamenii de știință
Un studiu recent, desfășurat pe parcursul a 25 de ani, a scos la iveală un efect îngrijorător al valurilor de căldură asupra nașterilor. Dintre toate impacturile schimbărilor climatice, căldura extremă este unul dintre cele mai puțin vizibile, până când, retrospectiv, pot fi făcute legături între temperaturile caniculare și consecințele asupra sănătății.
Rezultatele studiului și implicarea valurilor de căldură
Un nou studiu asupra a 53 de milioane de nașteri pe parcursul a 25 de ani în SUA a descoperit că nașterile premature devin ușor mai frecvente în timpul valurilor de căldură mai lungi și mai intense. La fel ca persoanele în vârstă, femeile însărcinate, nou-născuții și sugarii sunt deosebit de sensibili la efectele căldurii extreme, neputând să se răcorească la fel de ușor ca restul dintre noi.
Epidemiologul Lyndsey Darrow de la Universitatea din Nevada și colegii săi au analizat înregistrările naționale de nașteri între 1993 și 2017 din cele mai populate 50 de zone metropolitane ale Statelor Unite, o țară în care valurile de căldură au devenit cu 24% mai intense și se produc de două ori mai frecvent decât în anii 1960. Excluzând zonele rurale care nu au fost capturate în date, cercetătorii au descoperit că ratele zilnice de naștere prematură (între 28 și mai puțin de 37 de săptămâni de gestație) și naștere timpurie (între 37 și mai puțin de 39 de săptămâni) au crescut ușor pe măsură ce temperaturile locale au crescut, în special în rândul grupurilor socio-economice mai scăzute.
Deși un studiu observațional ca acesta nu poate elucida cauze directe, acelea sunt doar asocieri, dar ele au devenit mai puternice pe măsură ce temperaturile au crescut și valurile de căldură s-au prelungit, între patru și șapte zile. Indiferent dacă valurile de căldură au fost definite folosind temperaturile medii, minimele nocturne sau maximele zilnice, același efect a fost observat.
Cercetările anterioare asupra căldurii extreme au legat valurile de căldură prelungite de creșteri ale spitalizărilor, sinuciderilor și deceselor. Se estimează că aproape 62.000 de oameni au murit din cauze legate de căldură în timpul verii europene din 2022, cel mai fierbinte sezon pentru regiune din istorie. Până în 2080, unele estimări prevăd că orașele mari din SUA și Australia ar putea înregistra de cel puțin patru ori numărul de decese cauzate de creșterea temperaturilor.
Efectele pe termen lung și măsurile de adaptare
Efectele căldurii extreme asupra femeilor însărcinate sau celor care încearcă să conceapă sunt mai puțin studiate; știm mult mai puțin despre cum este afectată sănătatea lor. Analiza lui Darrow și a colegilor săi este cel mai mare studiu de până acum asupra căldurii extreme și nașterilor premature, dar se concentrează doar pe SUA. Accesul la locuințe cu aer condiționat fiabil, posibilitatea de a evita munca fizică solicitantă în condiții de căldură și condițiile preexistente de sănătate ar putea, de asemenea, să modifice riscul individual al femeilor însărcinate de a fi afectate de căldură, au notat cercetătorii.
Nu numai valurile scurte de căldură afectează sarcinile. Perioadele lungi de temperaturi peste medie pot, de asemenea, să își pună amprenta, arată cercetările. O meta-analiză din 2020 a 70 de studii din întreaga lume a constatat că, deși dovezile care leagă căldura extremă și nașterile premature sunt „cele mai puternice și mai consistente” pentru valurile de căldură oficiale, căldura cumulată pe parcursul întregii sarcini a unei persoane a crescut, de asemenea, riscul de a avea o naștere prematură. Cu alte cuvinte, zilele fierbinți se adună.
Modul în care se simt temperaturile ridicate depinde, de asemenea, de condițiile tipice ale unei zone locale și de capacitatea corpului de a face față căldurii excesive. Deși analiza lui Darrow și a colegilor săi nu a inclus umiditatea, un factor critic în cât de insuportabilă poate fi căldura, ei au analizat zilele fierbinți din top 2,5% din temperaturile medii pentru zonele locale, nu doar valurile de căldură oficiale care durează patru până la șapte zile. Ei au descoperit că sarcinile din zonele răcoroase și uscate vor fi afectate la fel de mult ca cele din părțile calde și umede ale SUA.
Cercetătorii care nu au fost implicați în ultimul studiu subliniază, de asemenea, că efectele pe termen lung asupra sănătății pentru copiii născuți prematur din cauza căldurii extreme sunt rar studiate.
„Deși asocierea expunerii la căldură extremă cu rezultate adverse ale sarcinii și fetale este din ce în ce mai clară”, scriu Caleb Dresser, medic de urgență la Harvard T. H. Chan School of Public Health din Boston, și colegii săi într-un comentariu, „efectele imediate și pe termen lung ale prematurității sunt de obicei excluse din evaluările efectelor căldurii atât dintr-o perspectivă a sănătății, cât și economică”.
„Prin neincluzarea acestor implicații ale nașterilor premature și timpurii în evaluările de sănătate publică, subestimăm semnificativ efectele căldurii asupra sănătății populației”.
Cu toate acestea, cu aceste noi dovezi și o înțelegere în creștere a celor mai vulnerabili la căldura extremă și cum, Dresser și colegii săi argumentează că autoritățile de sănătate, factorii de decizie politică și medicii sunt toți mai bine echipați pentru a răspunde valurilor de căldură.
„Legătura din ce în ce mai clară între valurile de căldură și răul asupra persoanelor însărcinate și sugarilor oferă un impuls important pentru a aborda cauzele rădăcină ale expunerii noastre în creștere la valuri de căldură și pentru a investi în strategii adaptive pentru a reduce efectele acestora la nivelul orașelor, cartierelor și locuințelor individuale”, concluzionează ei.