22 ian. 2024 | 13:04

Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, după un an de migrații masive în România. Unde s-au portat românii, care este ”cea mai bună” rețea de telefonie

ACTUALITATE
Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, după un an de migrații masive în România. Unde s-au portat românii, care este ”cea mai bună” rețea de telefonie

În 2023, România a fost martoră la un fenomen impresionant în domeniul telecomunicațiilor: un număr record de portări de numere de telefon, stabilind un nou precedent de la introducerea serviciului de portabilitate în 2008. Anul trecut, nu mai puțin de 1.541.269 de numere de telefon și-au schimbat furnizorul, păstrându-și utilizatorii, dintre care 96%, adică 1.472.946, au fost numere de telefonie mobilă. Această cifră subliniază o tendință clară de mobilitate în rândul utilizatorilor de telecomunicații din România, cu un număr mediu lunar de portări de 128.439, și vârfuri în martie și noiembrie, când portările au depășit 140.000.

Procesul de portare a implicat 37 de furnizori de telefonie fixă și mobilă, demonstrând diversitatea și dinamica pieței de telecomunicații din România. Interesant este că 87% dintre portări au fost efectuate de persoane fizice, restul de 13% aparținând persoanelor juridice, reflectând o implicare activă a consumatorilor individuali în optimizarea serviciilor de telecomunicații pe care le utilizează.

Citește și: Digi | RCS RDS te ajută „să începi anul cu dreptul”. Cum te convinge să renunți la Orange și Vodafone

Portarea în România în ultimul deceniu

Portarea în România în ultimul deceniu

Portabilitatea numerelor, în principal între Digi RCS RDS, Vodafone și Orange

De la lansarea serviciului de portabilitate, peste 11 milioane de numere și-au schimbat rețeaua, dintre care 10 milioane sunt numere de telefonie mobilă. Acesta este un indicator al mobilității și al dorinței de schimbare a utilizatorilor, în căutarea celor mai bune oferte și servicii.

În 2023, RCS RDS a dominat scena portărilor, atrăgând cel mai mare număr de numere mobile – 866.855, urmat de Vodafone cu 289.838 și Orange cu 181.522. Această tendință indică preferințele consumatorilor și poziționarea competitivă a furnizorilor pe piață. Într-un context în care 58% din numerele portate au fost utilizate pe bază de abonament, este clar că utilizatorii caută nu doar costuri mai avantajoase, ci și calitate și servicii superioare.

Pe segmentul de telefonie fixă, portările au scăzut cu 16%, totalizând 68.323 de numere în 2023. Majoritatea acestor portări au fost spre RCS RDS, Orange și Vodafone, reflectând, de asemenea, tendințele consumatorilor de a se orienta către furnizori care oferă pachete integrate și servicii de calitate.

Citește și: Digi RCS RDS vine cu o reducere de 50% la abonament de sărbători. Cât timp mai ai ca să profiți de ofertă

Rolul ANCOM în portarea numerelor de telefon din România

ANCOM a raportat primirea a 450 de petiții legate de portarea numerelor de telefon în 2023, majoritatea problemelor fiind legate de anularea proceselor de portare sau de rezilierea contractelor pentru numerele provizorii. Aceasta evidențiază necesitatea unor proceduri simplificate și mai transparente pentru consumatori.

Analizând aceste tendințe, este clar că RCS RDS a fost preferatul anului 2023 în rândul utilizatorilor de telefonie mobilă din România, urmat de Vodafone și Orange. Această preferință poate fi atribuită ofertelor competitive, calității serviciului și satisfacției clientului. În concluzie, într-o piață în continuă mișcare, cu o concurență acerbă, alegerea „cea mai bună rețea de telefonie” rămâne subiectivă, fiind puternic influențată de necesitățile individuale ale fiecărui utilizator.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele