11 aug. 2024 | 13:28

Dezvăluire despre Ceaușescu, la 35 de ani de la execuție: Un detaliu știut doar de medicii lui ar indica starea reală de sănătate a dictatorului la momentul respectiv

ACTUALITATE
Dezvăluire despre Ceaușescu, la 35 de ani de la execuție: Un detaliu știut doar de medicii lui ar indica starea reală de sănătate a dictatorului la momentul respectiv
Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu într-una din vizitele de stat în străinătate, în anii '80, cu puțin timp înainte de Revoluția Română din 1989.

La 35 de ani de la execuția lui Nicolae Ceaușescu, noi informații ies la lumină despre starea sa de sănătate în ultimii ani de viață. Cartea „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”, scrisă de fostul ofițer de Securitate Adrian Eugen Cristea, dezvăluie detalii inedite care ridică semne de întrebare cu privire la decizia de a-l executa pe liderul comunist în decembrie 1989. Un detaliu crucial, cunoscut doar de un cerc restrâns de medici, ar putea schimba percepția asupra stării sale reale de sănătate și asupra motivelor care au dus la moartea sa rapidă.

Starea de sănătate a lui Ceaușescu: O realitate ascunsă

Potrivit dezvăluirilor lui Adrian Eugen Cristea, Nicolae Ceaușescu suferea de o boală gravă care i-ar fi scurtat considerabil durata vieții. În afară de diabet, liderul comunist era diagnosticat și cu cancer, o informație strict secretă, cunoscută doar de câțiva medici care îi prescriau tratamentul. Cristea menționează că acești medici estimau că Ceaușescu nu ar fi trăit mai mult de un an, indiferent de tratamentul primit. Această boală, care îi afecta în mod direct capacitatea de a conduce, era ținută sub tăcere pentru a nu destabiliza și mai mult regimul deja șubred din punct de vedere economic și politic.

Întrebarea care rămâne este de ce, având în vedere starea sa de sănătate precară, a fost necesară executarea lui Ceaușescu? Cristea sugerează că decizia de a-l împușca a fost luată în grabă, fără o analiză amănunțită a circumstanțelor și fără a ține cont de faptul că boala lui ar fi putut să îl răpună în scurt timp. În plus, această decizie a fost în mare parte dictată de un mic grup de politicieni care doreau să preia controlul cât mai rapid și să prevină orice posibilă rezistență din partea susținătorilor regimului său.

captura imagine din timpul procesului cuplului Ceausescu

Captură de imagine din timpul procesului de la Târgoviște al cuplului Ceaușescu, din decembrie 1989; câteva ore mai târziu, dictatorii aveau să fie executați.

Lupta pentru putere în umbra bolii

Contextul politic al anilor ’80 era unul extrem de tensionat, atât pe plan intern, cât și internațional. România traversa o perioadă de criză economică profundă, iar autoritatea lui Nicolae Ceaușescu, deși aparent de necontestat, era din ce în ce mai subminată. Potrivit unui raport CIA din 22 iulie 1985, bolile lui Ceaușescu erau cunoscute la nivelul serviciilor de informații occidentale, iar acestea anticipau că o eventuală intervenție chirurgicală pentru a trata cancerul său ar fi dus la o convalescență îndelungată, deschizând calea pentru lupte interne de putere.

Raportul CIA, întocmit de agentul George Kolt, menționa că nu exista un succesor desemnat în mod clar pentru Ceaușescu, ceea ce ar fi creat un vid de putere periculos. În lipsa unei conduceri ferme, s-ar fi putut declanșa un conflict intern între membrii familiei Ceaușescu, în special între Elena Ceaușescu și fiul lor, Nicu, pe de o parte, și ceilalți lideri comuniști, pe de altă parte. Această instabilitate era o preocupare majoră pentru Occident, care urmărea îndeaproape evoluțiile din Europa de Est.

Deși în România nu se știa aproape nimic despre cancerul lui Nicolae Ceaușescu, în afara granițelor existau deja speculații și rapoarte detaliate despre starea sa de sănătate. Într-un articol publicat pe 25 august 1985, Washington Post, bazat pe documente CIA, susținea că Ceaușescu era pe moarte din cauza cancerului și că nu ar fi supraviețuit până în primăvara lui 1986. Articolul sugera că starea sa fizică vizibil deteriorată ar fi putut fi un indiciu clar al bolii sale avansate.

Ultimele clipe ale lui Ceausescu

Nicolae Ceaușescu într-una din ultimele apariții la balconul clădirii Comitetului Central, București, decembrie 1989.

Întrebări fără răspuns după 35 de ani

Aceste noi dezvăluiri ridică o serie de întrebări esențiale care, chiar și la 35 de ani de la moartea lui Nicolae Ceaușescu, rămân fără răspuns. De ce nu s-a făcut o investigație detaliată a stării sale de sănătate înainte de a fi luată decizia finală de execuție? Ce rol au jucat bolile sale în deciziile politice și în relațiile de putere din cadrul regimului? Și, nu în ultimul rând, cine a avut cu adevărat de câștigat din eliminarea sa rapidă, având în vedere că boala l-ar fi putut doborî în scurt timp?

Cartea lui Adrian Eugen Cristea oferă o perspectivă unică asupra acestor întrebări, bazată pe informații directe și documente interne ale regimului. Detaliile oferite despre starea de sănătate a lui Ceaușescu nu numai că reconfigurează imaginea liderului comunist, dar și redefinesc înțelegerea contextului politic și social al sfârșitului regimului său. Rămâne de văzut dacă aceste dezvăluiri vor stimula o reevaluare istorică a evenimentelor din 1989 sau dacă vor rămâne doar o notă de subsol într-o istorie deja tumultoasă.

Cartea „El și Ea”, lansată de editura Evenimentul Zilei și Capital, scrisă de fostul ofițer de Securitate Adrian Eugen Cristea, poate fi achiziționată de la Editura de Carte.