02 apr. 2024 | 16:45

Descoperire uluitoare: „Soarele artificial” sud-coreean atinge o temperatură de 7 ori mai mare decât cea a nucleului Soarelui

ACTUALITATE
Descoperire uluitoare:

Pentru prima dată în istorie, reactorul de fuziune nucleară KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) al Institutului Coreean pentru Energie de Fuziune (KFE) a atins temperaturi de 7 ori mai mari decât cele ale miezului solar, dezvăluie Interesting Engineering.

Soare artificial

Această performanță remarcabilă a fost înregistrată în timpul testelor desfășurate între decembrie 2023 și februarie 2024, stabilind un nou record pentru proiectul reactorului de fuziune nucleară.

Conform raportului cercetătorilor, KSTAR a reușit să mențină temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius timp de 48 de secunde. Pentru comparație, temperatura nucleului solar este de 15 milioane de grade Celsius.

Acest succes se adaugă la lista impresionantă de realizări ale KSTAR. În 2021, de exemplu, KSTAR a stabilit un alt record, funcționând la un milion de grade și menținând plasma superîncălzită timp de 30 de secunde.

Ca referință, fuziunea nucleară este un proces care imită același fenomen care generează lumina și căldura din stele. Aceasta implică fuzionarea hidrogenului și a altor elemente ușoare pentru a elibera o energie extraordinară, o sursă de energie electrică nelimitată și fără emisii de carbon, cunoscută sub numele de „Sfântul Graal” al tranziției energetice.

Cum funcționează

Secretul din spatele acestor performanțe excepționale constă în divizorii din wolfram. Aceștia sunt componente vitale situate în partea inferioară a vasului de vid dintr-un dispozitiv de fuziune magnetică. Ei joacă un rol crucial în eliminarea gazelor reziduale și a impurităților din reactor, rezistând, în același timp, unor sarcini termice de suprafață semnificative. Echipa KSTAR a adoptat recent utilizarea wolframului în locul carbonului în divizorii săi.

Conform Consiliului Național de Cercetare pentru Știință și Tehnologie din Coreea, „În comparație cu divizorii anteriori pe bază de carbon, noii divizori din wolfram au prezentat o creștere de numai 25% a temperaturii de suprafață în cazul unor sarcini termice similare. Acest lucru oferă avantaje semnificative pentru operațiunile de putere cu impulsuri lungi și căldura ridicată”.

Succesul divizorilor din wolfram poate furniza date neprețuite pentru proiectul Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER). ITER este un megaproiect internațional de fuziune în valoare de 21,5 miliarde de dolari, dezvoltat în Franța de zeci de țări, printre care Coreea, China, SUA, UE și Rusia.

Potrivit Recharge News, se așteaptă ca ITER să realizeze prima sa plasma în 2025 și să fie complet funcțional până în 2035. Wolframul va fi utilizat în divizorii săi.