01 apr. 2024 | 15:19

Ființele ciudate descoperite pe fundul mării, o premieră științifică fascinantă. Ce sunt „porcii Barbie”

VIDEO ACTUALITATE

O echipă de cercetători condusă de Dr. Adrian Glover de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a avut parte de o experiență uimitoare în timpul unei expediții recente în Zona Clarion-Clipperton (CCZ), unde studiază biodiversitatea.

Regiunea este deosebit de interesantă din punct de vedere al vieții animale, deoarece este și locul propus pentru mineritul din mările întunecate, fiind casa unui număr uriaș de „cartofi de mare” care conțin metale prețioase necesare pentru revoluția verde.

Fundul mărilor, plin de creaturi încă nedescoperite

Creaturi precum porcii de mare, Amperima, sau „porcii Barbie”, spre exemplu, au fost poate cele mai stranii dintre viețuitoarele surprinse pe cameră de echipa condusă de Dr. Adrian Glover.

Aceste creaturi curioase ar putea fi chiar specii noi pentru știință, făcându-și debutul în unele fotografii de înaltă rezoluție, pentru prima dată.

Potrivit lui Regen Drennan, biolog marin postdoctoral la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, „putem presupune că multe dintre aceste specii vor fi noi pentru știință”.

„Uneori, acestea au fost văzute/observate/cunoscute anterior, dar nu au fost colectate sau descrise formal”, adaugă omul de știință.

Prezervarea speciilor, un factor important pentru mediu

Interesul global pentru această zonă este dat de marile câmpuri de cartofi de mare, cunoscuți și sub numele de tuberculi adânci sau noduli de mangan, care pot fi găsiți aici.

Aceste roci negre nu par a fi prea impresionante, dar sunt una dintre cele mai bogate surse cunoscute de cobalt, nichel și mangan de pe planetă: trei elemente de care vom avea nevoie în cantități mari dacă dorim să transformăm toate mașinile consumatoare de combustibil în cele alimentate cu baterii.

Înainte de a putea începe să adunăm acești cartofi prețioși, este nevoie de multă cercetare pentru a stabili dacă deranjarea fundului mării și crearea unor nori de sedimente în acest mediu, altfel pristin, ar putea avea un impact negativ asupra supraviețuirii faunei sălbatice și a ecosistemelor.

Acesta este unul dintre lucrurile pe care SMARTEX, cunoscut și sub numele de Mineritul Fundului Oceanic și Rezistența la Impactul Experimental, speră să le stabilească.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele