06 iul. 2024 | 01:16

Descoperire uimitoare în Bulgaria: statuie de marmură a unui zeu găsită într-un canal roman

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în Bulgaria: statuie de marmură a unui zeu găsită într-un canal roman
Statuia de marmură, descoperită de arheologi la situl rămășițelor vechii cetăți Heraclea Sintica, lângă satul Rupite, Bulgaria, 5 iulie 2024. (Foto: Reuters/Spasiyana Sergieva)

Într-o descoperire remarcabilă care a captat atenția comunității arheologice internaționale, o echipă de arheologi bulgari a descoperit o statuie de marmură bine conservată a zeului grec Hermes. Aceasta a fost găsită într-un canal roman din vechea cetate Heraclea Sintica, situată în sud-vestul Bulgariei, aproape de granița cu Grecia, conform Reuters.

O comoară ascunsă în ruinele Heraclea Sintica

În timpul săpăturilor la situl arheologic din Heraclea Sintica, o echipă condusă de Lyudmil Vagalinski a dat peste o descoperire neașteptată: o statuie de marmură de 2 metri înălțime, reprezentându-l pe Hermes. Această statuie, despre care Vagalinski a declarat că este un exemplar roman al unui original grec, a fost găsită într-o stare excelentă de conservare, cu capul intact și doar câteva fracturi la mâini.

Heraclea Sintica, fondată de regele macedonean Filip al II-lea al Macedoniei între 356 î.Hr. și 339 î.Hr., a fost un oraș înfloritor până la un devastator cutremur în jurul anului 388 d.Hr. După acest dezastru natural, orașul a intrat într-un declin rapid și a fost abandonat în jurul anului 500 d.Hr. Se crede că statuia a fost plasată cu grijă în canal și acoperită cu pământ pentru a fi protejată, ceea ce explică starea sa bună de conservare.

Arheologi bulgari descoperă o statuie de marmură a unui zeu într-un canal roman antic | Reuters

Arheologi bulgari descoperă o statuie de marmură a unui zeu într-un canal roman antic. (Foto: Reuters)

Încercarea de a păstra vechile credințe

Descoperirea acestei statui sugerează că, deși cetățenii din Heraclea Sintica au adoptat oficial creștinismul ca religie de stat în Imperiul Roman, ei au păstrat un respect profund pentru vechile lor zeități. „Tot ceea ce era păgân a fost interzis, iar ei s-au alăturat noii ideologii, dar aparent au avut grijă de vechile lor zeități”, a explicat Vagalinski.

Plasarea statuii în canalul roman poate fi văzută ca un gest de protecție și respect pentru Hermes, zeul comerțului și al călătorilor, chiar și după adoptarea noii religii. Acest fapt oferă o perspectivă fascinantă asupra tranziției religioase și culturale din acea perioadă, evidențiind complexitatea relației dintre vechile și noile credințe.

Arheologii bulgari găsesc o statuie de marmură a unui zeu într-un canal roman antic Reuters

Arheologii bulgari găsesc o statuie a zeului Hermes de marmură. (Foto:Reuters)

Semnificația descoperirii pentru arheologie

Descoperirea statuii de marmură a zeului Hermes nu este doar un eveniment de importanță locală, ci are și implicații majore pentru înțelegerea istoriei și arheologiei regiunii. Aceasta demonstrează că, în ciuda schimbărilor politice și religioase majore, vechile tradiții și artefacte au continuat să fie apreciate și protejate.

Mai mult, descoperirea contribuie la o mai bună înțelegere a modului în care comunitățile antice reacționau la dezastrele naturale. Plasarea strategică a statuii în canalul roman indică faptul că locuitorii au depus eforturi semnificative pentru a salva și a proteja artefactele valoroase ale orașului lor, chiar și în mijlocul unei crize.

Descoperirea statuii de marmură a zeului Hermes în vechea cetate Heraclea Sintica este o realizare remarcabilă pentru arheologia bulgară și internațională. Aceasta nu numai că adaugă o piesă valoroasă la mozaicul istoric al regiunii, dar oferă și noi perspective asupra modului în care oamenii din antichitate își protejau și își respectau tradițiile și credințele, chiar și în fața schimbărilor majore. Prin descoperiri ca aceasta, înțelegem mai bine complexitatea și bogăția istoriei umane.