03 iun. 2024 | 12:00

Descoperire incredibilă în această țară: O cameră funerară încărcată cu comori. Povestea locului de odihnă al Prințului Gao, copilul primului împărat al Chinei

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă în această țară: O cameră funerară încărcată cu comori. Povestea locului de odihnă al Prințului Gao, copilul primului împărat al Chinei

Cercetătorii au descoperit un sicriu încărcat cu comori, ascuns în celebra Terracotta Army din China. Această excavație oferă o oportunitate fără precedent de a examina istoricul uneia dintre legendele fondatoare ale Chinei, spun experții.

Posibilul loc de odihnă al Prințului Gao

Analiza este acum în curs de desfășurare asupra sicriului de 16 tone, pentru a determina dacă acesta a fost locul de odihnă final al Prințului Gao, un copil al primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Mormântul este unul dintre cele nouă descoperite în 2011. Deși excavațiile nu sunt de obicei permise, arheologii au început să sape după ce a devenit clar că mormântul era în pericol de a fi deteriorat de ploi.

Sicriul și comorile sale neprețuite par să nu fi fost jefuite de hoții de morminte, dar erau considerabil deteriorate. În interiorul mormântului au fost descoperite diverse artefacte, inclusiv armuri și arme, precum și 6.000 de monede de bronz și jad, potrivit The Times. Echipa a găsit, de asemenea, obiecte de aur și argint, precum și ustensile și vase pentru a fi folosite în viața de apoi.

Semnificația descoperirii și legendele istorice

Experții spun că maniera grandioasă a înmormântării sugerează că persoana îngropată acolo a fost un războinic notabil. Potrivit Shiji, o istorie antică chineză și o dramă epică scrisă de Sima Qian, după moartea primului împărat, fiul său cel mai mic, Hu Hai, a devenit conducător. După ce a ucis majoritatea fraților și surorilor sale, legenda descrie cum fratele lui Hu Hai, Prințul Gao, s-a gândit să fugă de vărsarea de sânge.

Cu toate acestea, Prințul Gao a realizat că familia sa ar fi hăituită și l-a confruntat pe Hu Hai, spunându-i că și-a dezamăgit tatăl nealăturându-se lui în moarte. Se spune că el a cerut să moară și să fie îngropat în mausoleul lui Qin Shi Huang.

Vorbind cu The Telegraph, Hui Ming Tak Ted, un istoric al dinastiei Qin și profesor asociat la Universitatea Oxford, a declarat că această excavație oferă o oportunitate interesantă de a examina veridicitatea legendei.

„Pentru prima dată în 2.000 de ani, avem o șansă să verificăm dacă ceea ce a scris Sima Qian este corect”, a spus el.

Testele sunt efectuate pentru a identifica exact al cui este acest mormânt.

Jiang Wenxiao, liderul excavației, a declarat: „După moartea primului împărat, toți fiii săi au avut un sfârșit tragic, așa că sunt înclinat să cred că acest mormânt aparține unui nobil de rang înalt sau unui șef militar. Mormântul a fost construit atât de precis. Atât de adânc, de mare amploare. Majoritatea mormintelor antice au fost jefuite, așa că nu aveam prea multe speranțe pentru camera sicriului. Dar s-a dovedit că nu fusese jefuit. Am fost uimiți”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele