06 feb. 2024 | 14:51

Decizie surprinzătoare luată de Simona Halep pentru procesul de la TAS. Cine e avocatul care o apără

SPORT
Decizie surprinzătoare luată de Simona Halep pentru procesul de la TAS. Cine e avocatul care o apără

Simona Halep a plecat în Elveția, unde vor avea loc audierile de la TAS în cazul de dopaj. Sportiva din Constanța  a făcut o alegere surprinzătoare în ceea ce privește arbitrul desemnat să analizeze cazul. Pe cine a ales fostul lider mondial.

Ce decizie a luat Simona Halep pentru audierile de la TAS

Pe 12 septembrie 2023, Simona Halep a primit cea mai rea veste. Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.

Simona Halep a făcut apel la TAS, iar între 7 și 9 februarie sunt programate audierile prin care fostul lider mondial încearcă să scape de suspendarea de patru ani primită după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv este ultima speranță a jucătoarei pentru a-și salva cariera.

Decizie surprinzătoare luată de Simona Halep pentru procesul de la TAS. Cine e avocatul care o apără

Simona Halep, fost lider mondial. Sursa foto: Profimedia

Cazul Simonei Halep va fi analizat de trei arbitri, echivalentul a trei judecători. Unul este ales de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), unul de TAS, iar unul de Simona Halep, iar decizia sportivei este surprinzătoare. Deși putea alege un arbitru român, aceasta a mers pe mâna unui străin.

Apărarea Simonei Halep a decis să lucreze cu fostul patinator american Jeffrey G. Benz, care este arbitru la TAS, implicat și în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva. Aceasta a primit o suspendare de patru ani, potrivit Euronews.

Printre cei aproximativ de 400 arbitri TAS sunt și doi români, Cristian Jura și Daniel Vișoiu.

Cine este avocatul care o apără pe Simona Halep. A lucrat și cu Lucian Bute

Simona Halep a apelat la unul dintre cei mai buni avocați ca să o apere la Lausanne. Este vorba despre americanul Howard Jacobs, specializat în astfel de cazuri. El a reușit să-i reducă pedeapsa Mariei Șarapova, un alt caz de dopaj de răsunet din lumea tenisului, și după apelul de la TAS, rusoaica a primit o suspendare cu nouă luni mai mică.

Avocatul american a lucrat și cu Lucian Bute, atunci când fostul campion mondial la box a fost depistat pozitiv cu ostarină, pe 26 mai 2016, după meciul cu Badou Jack, care a avut loc pe 30 aprilie. Lupta care a contat pentru centura mondială WBC la categoria supermijlocie s-a terminat la egalitate, dar Bute a fost descalificat după rezultatul de dopaj.

Citește și: Patrick Mouratoglou, distrus de scandalul Halep. Detaliile din relaţia celor doi care l-au nimicit pe antrenor

Lucian Bute împreună cu avocatul Howard Jacobs au reușit să demonstreze că suplimentul alimentar pe care îl consumase era contaminat, iar tribunalul a concluzionat că vina aparținea laboratorului care a preparat acel supliment. În plus, laboratorul a recunoscut că unul dintre furnizorii chinezi a furnizat substanțe contaminate.

Astfel, Lucian Bute a primit o suspendare de șase luni, în loc de cea maximă de trei ani și a plătit o amendă de 50.000 de dolari.

De asemenea, la capitolul realizări ale lui Howard Jacobs figurează și cazul croatului Marin Cilic. Acesta a fost depistat pozitiv la un stimulent numit metabolit de niketamidă și a fost suspendat pentru o perioadă de nouă luni. Dar, după decizia TAS a primit doar patru luni.

Cronologia cazului Halep

29 august 2022: Simonei Halep i s-au recoltat probe de sânge, după meciul din prmul tur de la US Open 2022;

7 octombrie 2022: Halep a primit scrisoarea de informare, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA;

21 octombrie 2022: Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu;

Citește și: Ce se va întâmpla cu Simona Halep în 2024. Predicție neagră pentru româncă de peste Ocean

28-29 iunie 2023: au avut loc audierile la Sport Resolutions;

11 septembrie 2023: Tribunalul a dat decizia și a suspendat-o pe Simona Halep patru ani din circuitul WTA, revenirea ei fiind posibilă pe 6 octombrie 2026.

24 octombrie 2023: Simona Halep a depus apel la TAS împotriva suspendării.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele