08 mart. 2024 | 10:22

De Ziua Internațională a Femeii, cercetătorii vin cu formula fericirii. Ce importanță ar avea banii, statutul social și frumusețea în ecuație

ACTUALITATE
De Ziua Internațională a Femeii, cercetătorii vin cu formula fericirii. Ce importanță ar avea banii, statutul social și frumusețea în ecuație
Cercetători au dezvăluit ce anume ne face fericiți.

Formula fericirii? Depinde de cine întrebi. Pentru unele femei, da. Pentru alții, sunt alți factori cheie, spun cercetătorii.

Cercetători de la Universitatea York au dezvăluit ce anume ne face fericiți. Rezultatele? S-ar putea să te surprindă. Pe lângă factori cum ar fi familia și comunitatea, cercetătorii au descoperit detalii neașteptate, scrie Dailymail.

Cât e de importantă frumusețea?

„Aspectul fizic are un rol mai important decât ne-am fi imaginat,” explică profesorul James Chowhan, conducătorul studiului. „Nu este vorba neapărat de ce cred alții, ci de cât de mulțumit ești tu cu propria înfățișare. E greu să te simți bine în pielea ta în aceste vremuri, unde suntem bombardați cu imagini idealizate pe social media.”

Însă frumusețea nu e totul. Timpul petrecut cu familia, apartenența la o comunitate din afara jobului, și oameni pe care te poți baza – toți acești factori au un impact semnificativ asupra satisfacției în viață.

Vezi și: Formula fericirii pe viață: ce să nu faci niciodată și ce te învață cei mai fericiți oameni din lume, finlandezii

Bani sau relații?

Deși banii îți pot aduce confort și siguranță, ei nu garantează fericirea pe termen lung. Venitul a avut un impact, însă unul mai mic decât factorii de natură socială și personală. Sentimentul de apartenență și conexiunea cu cei dragi s-au dovedit esențiale.

„Muncești din greu, ai un salariu bun, dar nu e niciodată suficient… Te compari cu vecinii, cu oamenii din online, și îți dai seama că nu te simți ‘bogat’, chiar dacă traiul tău e peste medie,” observă Prof. Chowhan. „Iar asta îți erodează nivelul de fericire.”

Clasa socială: contează mai mult decât crezi

Percepția despre propria poziție pe scara socială a dictat în mare măsură nivelul de satisfacție personală. Cu cât te clasezi mai sus, cu atât te simți mai bine, iar diferența de fericire între clasele sociale extreme este enormă. „E mai mult despre psihologie decât despre bani”, subliniază Prof. Chowhan.

Vezi și: Einstein a scris acum un secol un bilet care face istorie. Care e formula fericirii, conform geniului fizicii

Alte concluzii ale studiului

  • Starea de sănătate influențează major nu doar durata vieții, dar și calitatea ei. Participanții care și-au evaluat starea generală de sănătate ca fiind excelentă au raportat un grad mai ridicat de fericire.
  • Persoanele căsătorite sau aflate în concubinaj sunt mai mulțumite cu viața lor decât cele celibatare, văduve sau divorțate. Acest lucru poate fi atribuit sentimentului de stabilitate și a sprijinului reciproc pe care îl oferă o relație de lungă durată.
  • Femeile, în general, au demonstrat un nivel ușor mai ridicat de satisfacție personală față de bărbați. Acest fapt ar putea fi explicat prin diferențe în rolurile de gen din societate, așteptări culturale sau factori biologici.
Formual fericirii femei

Cercetătorii de la Universitatea York au dezvăluit factorii cheie care contribuie la fericire.

Cum stăm noi ca nație?

Studiul a fost conceput și executat în Canada, ridicând semne de întrebare asupra aplicabilității lui în România. Având un context cultural și economic diferit, e posibil ca românii să pună accent pe alți factori atunci când vine vorba de sentimentul de bine și fericire. Un studiu similar în țara noastră ar putea clarifica ce anume ne face fericiți ca națiune.

Vezi și: Doctorul care spune că a inventat „formula fericirii”. Testul cu 12 afirmații dezvăluie cât de mulțumit ești în viață

„Rezultatele noastre vin să confirme ce bănuiam – fericirea nu vine din lucruri materiale. Adevărata bucurie e în relații, familie, și în sentimentul de împlinire personală,” concluzionează Prof. Chowhan. „Așadar, data viitoare când vă simțiți jos, în loc să visați la un salariu mai mare, faceți un gest frumos pentru cei dragi sau investiți timp în comunitatea dumneavoastră.”