19 apr. 2024 | 07:00

De la 1 septembrie, dispare o pensie importantă pentru mulți români. Ce spune legea pensiilor, de ce a fost eliminată

ACTUALITATE
De la 1 septembrie, dispare o pensie importantă pentru mulți români. Ce spune legea pensiilor, de ce a fost eliminată

Începând cu 1 septembrie 2024, sistemul de pensii din România va suferi modificări importante prin implementarea Legii 360/2023.

Această lege are ca scop principal asigurarea sustenabilității financiare a sistemului de pensii prin reformarea modului în care sunt acordate anumite tipuri de pensii.

Eliminarea pensiei anticipate fără penalizări

Una dintre cele mai semnificative schimbări este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări. Până în prezent, legislația permitea două tipuri de pensie anticipată, însă, după intrarea în vigoare a noii legi, va exista un singur tip de pensie anticipată. Aceasta va fi disponibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau l-au depășit cu până la 5 ani.

Modificările aduse de noua lege

Cuantumul noii pensii anticipate va fi stabilit prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta de pensionare. Această măsură este menită să descurajeze retragerile premature din forța de muncă și să minimizeze impactul financiar asupra fondului de pensii.

Reglementări pentru celelalte tipuri de pensii

Legea 360/2023 menține structura celorlalte tipuri de pensii:

  • Pensia pentru limită de vârstă: Aceasta poate fi solicitată de persoanele care îndeplinesc criteriile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Notabil este că, începând cu anul 2035, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Pensia de invaliditate: Se acordă persoanelor cu capacitatea de muncă afectată din cauza accidentelor de muncă, bolilor profesionale sau altor boli și accidente.
  • Pensia de urmaș: Rămâne neschimbată și se acordă copiilor și soțului supraviețuitor al pensionarilor sau al persoanelor care îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii.

Clarificări privind pensia anticipată

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a intervenit pentru a oferi clarificări referitoare la confuziile apărute în rândul pensionarilor. Ea a explicat că toate dosarele de pensie vor fi recalculate conform noii legi, indiferent de reglementările anterioare sub care s-au pensionat beneficiarii. De asemenea, a subliniat că beneficiile se obțin numai pentru perioadele contributive efective, accentuând importanța documentației adecvate pentru recunoașterea acestora.

Eliminarea pensiei anticipate fără penalizări marchează o schimbare semnificativă în politica de pensionare din România, având ca scop principal consolidarea sustenabilității financiare a sistemului de pensii. Acest pas reflectă o tendință generală de aliniere la practicile europene, unde accentul este pus pe o pensionare la vârsta standard, pentru a asigura echilibrul financiar în sistemul de pensii

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele