12 feb. 2024 | 09:48

De ce se sărută oamenii, de fapt: Explicația cercetătorilor, mai puțin romantică decât ai crede

ACTUALITATE
De ce se sărută oamenii, de fapt: Explicația cercetătorilor, mai puțin romantică decât ai crede

Faptul că oamenii se sărută este un obicei aproape universal, întâlnit în marea majoritate a comunităților de pe planetă.

Totuși, mai puțin de jumătate dintre toate societățile sărută cu buzele, conform unui studiu al 168 de culturi din întreaga lume.

William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea din Nevada Las Vegas, a constatat că doar 46% folosesc sărutul buzelor într-un sens romantic.

S-ar putea să asociem atingerea buzelor cu alăptarea, iar reflexul este innăscut în fiecare dintre noi.

Există și sugestia că mamele și copiii lor se leagă prin sărutul buzelor pentru că mama noastră ar putea să ne fi mestecat hrana în primii ani ai noștri.

De ce se sărută oamenii?

Culturile care nu se sărută buzele găsesc alte modalități de a fi intime, spune autoarea Sheril Kirshenbaum. „Există sărutul malaezian descris de Darwin, în care femeile se așezau pe jos și bărbații se aplecau deasupra lor și le miroseau”.

Vezi și: Gadgetul cu buze de silicon pentru a săruta de la distanță, ultima invenție a chinezilor. Dispozitivul face furori

Pe Insulele Trobriand, de pe coasta estică a Papuei Noua Guinee, îndrăgostiții se sărută stând față în față și mușcându-și genelor unul altuia, „ceea ce cred că pentru mulți dintre noi astăzi nu sună a culmea romantismului, dar pentru ei a funcționat”, spune Kirshenbaum.

Ce înseamnă sărutul, de fapt

Ceea ce este important în cazul sărutului buzelor și a altor tipuri de sărut este că momentul este despre împărtășirea unor informații apropiate și intime despre fiecare.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău când te săruți cu cineva. Efectele sunt uluitoare și neștiute de români

Sărutul prin presarea buzelor împreună este un comportament aproape exclusiv uman. Dacă sărutul are un scop evolutiv, de ce nu vedem mai multe animale sărutându-se?

Melissa Hogenboom a răspuns la această întrebare pentru BBC Earth în 2015. Unul dintre motivele pentru care am putea fi siliți să ne apropiem de fața unui partener este să-l mirosim.

Mirosul poate dezvălui tot felul de informații utile: dietă, prezența bolii, starea de spirit și relaționarea, printre altele. Multe animale au simțuri mult mai sofisticate ale mirosului decât avem noi, astfel încât nu trebuie să recurgă la sărut.

Vezi și: Sărutul sub vâsc, de unde vine acest obicei și ce semnificație are

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele