De ce nu poți fierbe un ou pe Muntele Everest. Explicația oamenilor de știință
Tu știai că nu poți fierbe un ou dacă te afli pe Muntele Everest? Oamenii de știință îți explică exact de ce acest lucru nu este posibil.
Nu există nicio modalitate de a ocoli aceste legi ale naturii, deoarece în această în acest univers respectăm legile termodinamicii și niciodată nu pariezi împotriva acestui concept pentru că pierzi.
Care este problema, de fapt
Ei bine, problema aici este legată de presiunea atmosferică. La nivelul mării, apa fierbe la 100°C.
Acesta este punctul de fierbere, dar acesta nu este deloc un punct. Când este supus diferitelor presiuni, punctul devine o linie.
Cu cât te afli, spre exemplu, mai sus de nivelul mării, cu atât temperatura necesară pentru a face apa să fiarbă este mai mică.
Poți folosi un calculator pentru a calcula punctul exact de fierbere la locația ta, dar ca o aproximare utilă, pentru fiecare 300 de metri de altitudine, temperatura de fierbere scade cu 1°C.
Spre exemplu, în orașul La Rinconada, este cea mai înaltă așezare permanentă locuită din lume, la o altitudine de aproximativ 5.052 de metri, apa fierbe la 82.8°C.
Ce se întâmplă dacă vrei să fierbi un ou pe Muntele Everest
Vârful Muntelui Everest este semnificativ mai înalt decât La Rinconada. Se află la 8.849 de metri deasupra nivelului mării, cu aproximativ o treime din presiunea atmosferică. Așadar, temperatura de fierbere a apei acolo scade la 68°C.
Atât albușul oului, cât și gălbenușul sunt făcute din substanțe diferite, iar proteinele se coagulează la temperaturi diferite.
Albușul este alcătuit din până la 54% ovalbumină și nu se coagulează până la 80°C, iar gălbenușul are nevoie de cel puțin 70°C pentru a se solidifica. Temperatura apei care fierbe nu va fi suficientă pentru a obține un ou fiert corespunzător.
Dacă te afli pe vârful Muntelui Everest și vrei neapărat un ou fiert, singura soluție este să te supui termodinamicii și să folosești un oală sub presiune. Această metodă de gătit va ridica punctul de fierbere prin creșterea presiunii în interiorul oalei.