De ce apare mătreața, de fapt – Motivul pentru care unii o au, alții nu
Mulți dintre noi ne vom confrunta la un moment dat cu mătreața și deși nu este periculoasă, te poate face foarte conștient de sine într-un mod negativ. Dar de unde provine și ce poți face ca să nu o mai ai?
Mătreața este o condiție inofensivă care afectează de obicei pielea capului, determinând senzația de mâncărime și desprinderea particulelor.
Este o afecțiune foarte comună care apare de obicei după pubertate. Mătreața poate apărea dintr-o serie de diferite condiții, dar este important de menționat că nu se ia.
Ce cauzează mătreața?
Conform Academiei Americane de Dermatologie, mătreața în sine poate fi considerată o formă ușoară a unei condiții numite dermatită seboreică, despre care se crede că afectează aproximativ 3% din oameni, deși estimările variază.
La persoanele cu dermatită seboreică, mătreața se poate extinde dincolo de scalp către alte zone ale pielii, cum ar fi în spatele urechilor și în jurul nasului.
Condiția este destul de comună la sugari, adolescenți și adulți mai în vârstă, precum și la bărbați. Persoanele care sunt HIV pozitive prezintă un risc crescut în comparație cu ceilalți.
Se crede că un un factor major care duce la dermatită seboreică este o supraproducție de drojdii din genul Malassezia, în special speciile M. globosa și M. restricta.
Acestea sunt ceea ce se numește un ciuperci comensal, ceea ce înseamnă că trăiesc natural pe pielea noastră, și nu este complet clar de ce provoacă probleme unor persoane.
O teorie care ar putea explica totul
Asociația Națională de Eczemă explică o teorie, conform căreia producția excesivă de sebum poate oferi un mediu prielnic pentru Malassezia, determinând-o să se supra-colonizeze pe scalp la unele persoane.
Există unele cercetări care sugerează că acizii grași liberi lăsați în urmă de ciuperca respectivă ar putea deteriora bariera pielii scalpului, provocând iritații care pot duce la mătreață.
În 2019, unii cercetători au prezentat o perspectivă asupra rolului Malasseziei în dermatita seboreică, sugerând că ar trebui luate în considerare și alte posibile factori cauzali.