01 aug. 2024 | 09:43

De azi, omenirea trăiește pe datorie: Am consumat în 7 luni resursele pe care Pământul le reînnoiește într-un an

ACTUALITATE
De azi, omenirea trăiește pe datorie: Am consumat în 7 luni resursele pe care Pământul le reînnoiește într-un an

Omenirea a epuizat deja resursele naturale pe care ecosistemele planetei le pot regenera într-un an întreg, conform celor mai recente date ale Global Footprint Network, prezentate cu ocazia Zilei Suprasolicitării Planetei. Anul acesta, acest moment critic a fost marcat pe 1 august, semnalând un semn de alarmă major pentru sustenabilitatea vieții pe Pământ.

„De la 1 ianuarie până la 1 august, omenirea a utilizat resursele naturale pe care ecosistemele planetei le pot produce într-un an întreg, conform celor mai recente calcule ale Global Footprint Network. Cu alte cuvinte, în doar 7 luni, omenirea a consumat ceea ce Pământul reînnoiește în 12 luni”, se arată într-un comunicat transmis de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Comparativ cu anul 2023, Ziua Suprasolicitării Planetei a fost marcată cu o zi mai devreme în 2024, reflectând o ușoară reducere a emisiilor de carbon, contrabalansată însă de o capacitate mai redusă a oceanelor de a absorbi acest carbon. Specialiștii atrag atenția că, deși s-au produs mai puține emisii de carbon, impactul global rămâne negativ.

Omenirea pierde teren în lupta împotriva schimbărilor climatice

Ziua Suprasolicitării Planetei din acest an coincide cu perioada competițiilor sportive internaționale care celebrează potențialul uman, colaborarea pașnică și spiritul de fair-play. Cu toate acestea, această zi ne amintește că, în ciuda acestor valori pozitive, omenirea nu reușește să coopereze eficient pentru a câștiga cea mai importantă dintre lupte: utilizarea durabilă a resurselor planetei fără a provoca dezastre ecologice.

Directorul de Conservare al WWF-România, Barbara Bendadi, subliniază necesitatea urgentă de a schimba modul în care ne raportăm la mediu.

„Chiar în România, în fiecare an batem recorduri de căldură. Din păcate, aceste recorduri ne arată un singur lucru: că pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să schimbăm modul în care jucăm acest joc, altfel pierderile vor fi prea mari. Nu putem câștiga acest joc singuri, iar cel mai mare aliat al nostru rămâne natura. Ecosistemele sănătoase ne permit să reducem emisiile de carbon și efectele schimbărilor climatice, inclusiv dezastrele”, a explicat Bendadi.

Potrivit WWF, deși tendința globală de suprasolicitare a atins un platou în ultimul deceniu, omenirea continuă să piardă teren în această cursă. Acțiunile actuale nu sunt aliniate cu obiectivele pentru 2030, care includ protejarea a 30% din oceanele, terenurile și apele dulci ale planetei și reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 45% la nivel mondial comparativ cu cele din 2010. Reducerea emisiilor de carbon ar putea muta Ziua Suprasolicitării Planetei cu 22 de zile anual, în următorii șase ani, potrivit organizației.

Schimbările simple care pot face diferența

Global Footprint Network subliniază că schimbările simple și aplicabile la scară largă ar putea contribui semnificativ la amânarea Zilei Suprasolicitării Planetei. Printre acestea se numără:

  • Creșterea surselor globale de electricitate cu emisii scăzute de carbon de la 39% la 75%, ceea ce ar câștiga 26 de zile;
  • Implementarea la nivel global a orașelor inteligente, care ar putea muta această zi cu 29 de zile;
  • Reîmpădurirea a 350 de milioane de hectare, care ar adăuga 8 zile;
  • Reducerea la jumătate a risipei alimentare, ceea ce ar câștiga 13 zile.

WWF subliniază că obiectivele globale pentru 2050 sunt ambițioase: zero pierdere a habitatelor naturale, înjumătățirea amprentei ecologice a producției și consumului și zero extincții ale speciilor cauzate de om. Ziua Suprasolicitării Planetei reprezintă un apel urgent pentru acțiuni proactive, pentru a evita un dezastru ecologic major.

„Suprasolicitarea se va încheia inevitabil. Este alegerea noastră cum”, conchide organizația.