03 mart. 2024 | 09:00

ANAF pune tunurile pe românii cu datorii. Cât de ușor te trezești cu conturile blocate, cu poprire de la Fisc

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe românii cu datorii. Cât de ușor te trezești cu conturile blocate, cu poprire de la Fisc

În ultima perioadă, numeroși contribuabili români au avut surpriza neplăcută de a-și găsi conturile bancare blocate, ca urmare a neregulilor în achitarea sumelor datorate către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Această măsură drastică nu ocolește nici măcar datoriile de mică valoare, arătând determinarea Fiscului de a recupera orice sumă restantă, indiferent de cuantumul acesteia.

Suma minimă pentru care îți poate fi blocat contul

Un exemplu edificator este cel al unui locuitor din Constanța, care pentru o datorie neplătită de doar 216 lei a descoperit că i-au fost blocate conturile bancare. Datoria, provenită din neachitarea impozitului pe proprietate pentru anul 2023, a atras după sine aplicarea unei popriri din partea Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța.

Unul dintre marile obstacole întâmpinate de contribuabili în evitarea acestor situații este întârzierea sau absența notificărilor de plată. Mai mult, platforma online a ANAF, menită să faciliteze interacțiunea cu contribuabilii, este adesea criticată pentru disfuncționalități și indisponibilitate temporară.

Un caz concret a fost relatat de un cetățean care a avut contul blocat pentru o sumă de 598 lei, fără a primi vreo notificare prealabilă. Acesta a subliniat că a omis să achite suma din cauze personale, dar a fost surprins de aplicarea imediată a popririi.

Ce trebuie să știi despre poprirea pe conturi

Experții fiscali explică că, după emiterea somației de plată cu titlu executoriu, urmează procedura de poprire, care afectează atât conturile bancare, cât și informațiile din Spațiul Privat Virtual (SPV) al contribuabilului. Problema majoră semnalată este lipsa de sincronizare între plățile efectuate de contribuabili și actualizarea acestora în evidențele ANAF, ducând la situații în care datorii deja achitate generează popriri nejustificate.

Odată cu achitarea restanțelor, contribuabilii se așteaptă la o deblocare rapidă a conturilor. În teorie, acest proces ar trebui să dureze câteva zile după prezentarea dovezii de plată. Totuși, au fost raportate cazuri în care sumele datorate au fost reținute din toate conturile bancare ale unui individ, nu doar din contul inițial vizat de poprire.

ANAF și noul Cod Fiscal

Recent, ANAF a introdus noi măsuri fiscale, inclusiv așa-numita „taxă pe lux”, care vizează proprietarii de bunuri de valoare mare. Aceasta reprezintă o altă sursă de preocupare pentru contribuabili, care trebuie să fie conștienți de obligațiile lor fiscale și să le achite până la termenele limită stabilite, pentru a evita aplicarea unor măsuri coercitive precum blocarea conturilor.

Această situație subliniază necesitatea unei mai bune comunicări între ANAF și contribuabili, precum și îmbunătățirea funcționalității platformelor online, pentru a evita neplăcerile și inconveniențele generate de aplicarea popririlor pentru datorii, uneori minore, dar cu consecințe semnificative pentru cei afectați

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele