Curiosity, încă un set de imagini de pe Marte ce îți taie respirația. Timelapse-ul senzațional care i-a uimit pe oamenii de știință de la NASA
Acum câteva săptămâni, Cusiosity, NASA, a primit o pauză în timp ce agenția aștepta conjuncția solară martiană, un fenomen natural care ar fi putut interfera cu metodele de comunicare.
Vezi și: Cum se vede un apus de soare pe Marte. Imagini superbe surprinse de Roverul Curiosity
Curiosity a continuat să-și facă treaba chiar și în „concediu”
Înainte de pauză, roverul a fost, ce-i drept, oprit, dar camerele sale de evitare a pericolelor (denumite Hazcams) au continuat să captureze imagini.
Pentru prima dată, Curiosity a înregistrat trecerea unei zile marțiene de peste 12 ore din poziția sa staționară, surprinzând propria umbră în peisajul marțian pe măsură ce soarele se mișcă de la răsărit la asfințit.
Imaginile au fost păstrate până după ce conjuncția s-a încheiat pe 25 noiembrie.
Roboțelul a primit instrucțiuni să înregistreze secvențele de 12 ore cu câteva zile înainte ca conjuncția să înceapă la mijlocul lunii noiembrie, conform NASA.
Vezi și: Curiosity a găsit pe Marte niște stânci cu aspect cu adevărat ciudat: ce sunt, de fapt
Ce au încercat oamenii de știință să facă
Scopul era de a vedea dacă ar putea surprinde evenimente meteorologice care s-ar putea ivi. Acestea nu s-au întâmplat, dar imaginile captate de roverul pe 8 noiembrie sunt încă fascinante.
Cadrele au fost asamblate în două videoclipuri care arată priveliștea din camerele Hazcam frontale și cele din spate.
Hazcam-urile roverului sunt folosite în mod normal pentru a ajutala evitarea terenurile periculoase pentru robotul marțian.
Curiosity a înregistrat de la poziția sa la baza muntelui Sharp de pe Marte, între orele 5:30 dimineața și 5:30 după-amiaza. El și ceilalți exploratori marțieni și-au reluat activitățile normale între timp.
Spectaculosul timelapse realizat de Curiosity, pe Marte, poate fi vizionat aici.
Vezi și: Ce a mai găsit Curiosity pe Marte, de data aceasta: descoperirea rară făcută de NASA