13 sept. 2024 | 18:13

Cum să scapi de un cântec blocat în minte? Descoperă „guma de șters melodii”

ACTUALITATE
Cum să scapi de un cântec blocat în minte? Descoperă „guma de șters melodii”

Un video promite să îți scoată din minte o melodie pe care o tot fredonai în capul tău.

Refrenul piesei „The Village Green Preservation Society” nu a vrut să-mi părăsească mintea, fie zi, fie noapte. Era un adevărat „vierme muzical” care se instalase confortabil în creierul meu.

Așa că îți poți imagina interesul meu când am descoperit „Guma de Șters Melodii”, un track lansat de Atlassian, creat de Dr. Kelly Jakubowski, psiholog muzical de la Universitatea Durham, împreună cu ingineri de sunet. Acest track este „conceput științific pentru a scăpa de melodiile repetitive pentru totdeauna”. A funcționat? Chiar da.

Ce sunt „viermii muzicali”?

Conform Elizabeth Hellmuth Margulis, director al Laboratorului de Cogniție Muzicală de la Universitatea din Arkansas, 90% dintre noi se confruntă săptămânal cu un „vierme muzical”. Pentru 25% dintre noi, aceștia pot apărea de mai multe ori pe zi.

Pe scurt, un „vierme muzical” este un cântec sau un fragment de muzică care se blochează în minte și se repetă în mod constant. Deși poate deveni foarte enervant, chiar și atunci când îți place piesa, nu cunoaștem încă mecanismele neurologice exacte care fac ca acești „viermi” să se fixeze atât de ușor.

Cum să-ți scoți un cântec din minte

Deoarece nu cunoaștem încă exact bazele științifice ale unui „vierme muzical”, este greu de găsit un leac direct. Cu toate acestea, având în vedere că repetiția este cheia succesului lor, ar putea fi și cheia pentru a scăpa de ei.

„Track-ul audio Guma de Șters Melodii funcționează prin incorporarea principiilor științifice ale muzicii și creierului pentru a perturba tiparele neuronale care mențin o melodie captivantă blocată în mintea cuiva”, explică Atlassian.

„Track-ul conține o serie de structuri ritmice și tipare audio atent concepute pentru a întrerupe bucla melodiei din mintea ascultătorului”.

Melodiile care ne rămân blocate în minte, cunoscute sub numele de „melodii contagioase” sau „earworms”, sunt acele cântece care se repetă incessant în gândurile noastre, chiar și după ce s-au terminat. Aceste melodii au adesea elemente distinctive, precum un refren captivant sau o melodie simplă și repetitivă, care le face ușor de memorat și de reținut.

De obicei, ele se caracterizează printr-o combinație de ritmuri și tonuri care pot stimula centrul plăcerii din creierul nostru, creând astfel o reacție emoțională puternică. Această repetiție involuntară este influențată de diferite aspecte, inclusiv de starea noastră emoțională, contextul în care am ascultat melodia și frecvența cu care am fost expuși la ea. Melodiile contagioase pot fi, în același timp, plăcute și enervante, oferind un paradox interesant în modul în care percepem și interacționăm cu muzica.

Deci, dacă si tu te confrunți cu anumite melodii care ți-au rămas blocate în minte, poți încerca acest truc.