22 mart. 2024 | 08:14

Cum învățau oamenii din Antichitate anatomie: Sacrificiile făcute de dragul medicinei

ACTUALITATE
Cum învățau oamenii din Antichitate anatomie: Sacrificiile făcute de dragul medicinei

Atunci când ne gândim la anatomie, în zilele noastră, ne vin în minte diverse imagini. Poate că ne întoarcem în liceu, când disecarea organelor de porc sau a unei broaște obișnuia să fie primul nostru contact cu interiorul corpului unei ființe.

Sau poate ne imaginăm un mediu spitalicesc rece și steril, unde cadavrele încrețite zac pe mese de crom, așteptând să fie examinate de studenții de la medicină.

Tradiție medicală de secole, anatomie „pe genunchi”

Indiferent la ce ne gândim, este probabil să fie o anumită reprezentare care este rezultatul secolelor de tradiție medicală și cunoștințe acumulate.

Un nou articol oferă câteva perspective asupra diferitelor activități și experiențe pe care oamenii antici le-ar fi putut avea, în încercarea de a desluși corpul uman prin interior. Articolul a fost inițial parte a disertației de doctorat a autorului principal, Grzegorz Wysiadecki.

În esență, autorii susțin că cinci tipuri de oportunități ar fi permis oamenilor antici să înceapă să observe anatomia.

Acestea includeau pregătirea cadavrelor animalelor pentru hrană, folosirea anumitor organe ale animalelor pentru ritualuri magice, folosirea animalelor pentru sacrificii în ceremoniile religioase, procesul de îmbălsămare al cadavrelor umane în pregătire pentru viața de apoi și observarea rănilor grave.

Echipa prezintă câteva exemple interesante despre cum au început oamenii antici să caute în interiorul corpului uman.

Ficatul, un fel de „casă” pentru suflet

De exemplu, unii credeau că ficatul era un organ deosebit de important pentru a fi folosit în ritualuri, deoarece se credea că este locul sufletului și punctul unde are loc activitatea emoțională și mentală.

Pentru a ajuta inițiații să învețe ce să caute în aceste semne ale animalelor, făceau modele din lut ale ficatului care reproduceau forma lor generală și, după cum scriu autorii, „selectau detalii anatomice legate de structura organului”.

În același timp, babilonienii au produs primele forme de terminologie anatomică bazate pe abordarea lor empirică a tratării bolii.

Acest lucru le-a permis, de asemenea, să tragă concluzii și reguli generale bazate pe aceste observații, deși trebuie să se sublinieze că acest lucru nu înseamnă că exista un acord cu privire la modul în care anumite boli apăreau și nici despre cum ar putea fi ele tratate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele