20 ian. 2023 | 08:55

Cum te ajută mușchii tăi să nu mori de frig: explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Cum te ajută mușchii tăi să nu mori de frig: explicația oamenilor de știință

Când se face frig afară, mamiferele au un avantaj față de așa-numitele creaturi cu sânge rece: mușchii pot încălzi corpul, generând căldura necesară pentru a menține temperatura stabilă.

Chiar și atunci când sunt relaxați, mușchii noștri pot continua să producă căldură, cu toate că această informație poate părea bizară.

În timp ce stai liniștit, citind o carte, mușchii te vor ajuta să nu intri în hipotermie, mai ales dacă te afli într-un mediu un pic mai rece.

Ce au descoperit cercetătorii despre mușchi

Cercetătorii australieni au identificat un mod specific în care țesutul muscular al mamiferelor a evoluat din cel al animalelor cu sânge rece.

„Animalele cu sânge rece, cum ar fi broaștele sau șerpii, și mamiferele cu sânge cald, cum ar fi oamenii, folosesc aceleași structuri musculare de bază pentru a genera forță pentru postură și mișcare”, a spus unul dintre autorii studiului.

Mamiferele și-au schimbat modul în care concentrația ionilor de calciu este reglată în mușchii aflați în repaus.

Cercetătorii au studiat fibrele musculare ale mamiferelor și pe cele ale animalelor ectotermice și au comparat modul în care funcționează în aceleași condiții, constatând că fiecare a rezistat efectelor creșterii concentrațiilor de ioni de calciu în moduri diferite.

Ei au analizat calciul dizolvat în fibrele musculare ale broaștelor râioase, șoarecilor și persoanelor cu hipertermie malignă.

Rezultatele acestui studiu au arătat că la mamifere, creșterile bruște ale calciului în fluidul care înconjoară fibrele musculare în repaus determină acumularea ionilor într-un compartiment învelit în membrană, din interiorul celulelor, numit reticul sarcoplasmatic.

Mamiferele par să fi dezvoltat o oarecare rezistență la creșterea nivelului de calciu în interiorul celulelor musculare.

Acest lucru este important deoarece permite o scurgere constantă de ioni de calciu din reticulul sarcoplasmatic, ceea ce obligă pompa de ioni de calciu să lucreze mai mult, producând mai multă căldură, susțin oamenii de știință.

Cercetarea adaugă detalii interesante nu doar despre evoluția mamiferelor, ci și despre propria noastră sănătate, punând bazele înțelegerii modului în care mușchii ard energie chiar și atunci când ne relaxăm.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele