21 iun. 2024 | 09:30

Cum circuli corect într-un sens giratoriu, cui trebuie să cedezi trecerea. Cine are prioritate, ce spune Codul Rutier

ACTUALITATE
Cum circuli corect într-un sens giratoriu, cui trebuie să cedezi trecerea. Cine are prioritate, ce spune Codul Rutier

Circulația într-un sens giratoriu poate fi adesea complicată, mai ales pentru șoferii care nu sunt familiarizați cu regulile rutiere specifice. Acest articol explică modul corect de a circula într-un sens giratoriu, cui trebuie să cedezi trecerea și cine are prioritate, conform Codului Rutier din România.

Reguli de circulație în sensul giratoriu cu două benzi

Într-un sens giratoriu clasic, cu o singură bandă, prioritatea este acordată vehiculelor care se află deja în interiorul rondului. Însă, în cazul unui sens giratoriu cu două sau mai multe benzi, regulile se schimbă. Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că pot face aceasta fără a perturba traficul sau a pune în pericol siguranța altor participanți la trafic.

Conform Articolului 107, punctul 1.1 din Legea 195/2002, atunci când te afli pe banda 2 și vrei să ieși din sensul giratoriu, trebuie să semnalizezi dreapta și să te asiguri că nu circulă nicio mașină pe banda 1 înainte de a părăsi intersecția. Prioritatea se acordă în funcție de indicatoarele rutiere, marcaje, culoarea semaforului sau banda pe care se află vehiculul.

Ordinea de trecere în sensul giratoriu

Ordinea de trecere a vehiculelor într-un sens giratoriu este stabilită, în primul rând, de indicatoarele rutiere. În general, la întâlnirea unui sens giratoriu, este amplasat un indicator de avertizare: un triunghi cu margini roșii și trei săgeți negre care formează un cerc, pe fundal alb. Acest indicator avertizează că urmează o intersecție cu sens giratoriu, iar vehiculele aflate în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă.

Chiar dacă un alt șofer rulează pe banda 2 sau 3 în interiorul sensului giratoriu, șoferii care pătrund în intersecție sunt obligați să-i acorde prioritate. Această regulă se aplică și în cazul în care marcajul rutier este continuu, șoferul care urmează să pătrundă în sensul giratoriu fiind obligat să cedeze trecerea chiar dacă celălalt încalcă linia continuă care desparte benzile de circulație.

Factori determinanți ai ordinii de trecere

Ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită de:

  • Semnalele polițistului
  • Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, ambulanță)
  • Semnalele luminoase ale semaforului
  • Semnale luminoase sau sonore la trecerea cu calea ferată
  • Indicatoarele rutiere
  • Marcajele rutiere
  • Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate)

Semnalul polițistului este superior culorii indicate de semafor, iar indicatorul rutier este superior regulilor de prioritate stabilite prin Codul Rutier. De aceea, șoferii trebuie să țină cont de toate semnalele, indicatoarele și marcajele rutiere atunci când se apropie de o intersecție.

Pentru a circula corect într-un sens giratoriu, este esențial să cunoști și să respecți regulile specifice acestuia. Asigurarea și semnalizarea corectă sunt cruciale pentru a evita accidentele și pentru a asigura fluiditatea traficului. În orice situație, prioritatea este dată de indicatoarele rutiere și de regulile specifice aplicabile în acel sens giratoriu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele