04 iun. 2024 | 10:00

Creșterea explozivă a angajaților în acest domeniu din România: De unde ies bani „frumoși” în țara noastră

ACTUALITATE
Creșterea explozivă a angajaților în acest domeniu din România: De unde ies bani

Numărul de angajați din industria de outsourcing din România este prognozat să crească cu 10% în următorii doi ani.

Conform declarațiilor lui Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al Asociației Business Service Leaders (ABSL), industria aceasta va ajunge la 200.000 de persoane.

„Resursa umană și disponibilitatea acesteia continuă să fie cea mai mare provocare pentru sector, perspectivele de creștere fiind precaute în această direcție. Cel mai recent raport al ABSL estimează o creștere de 10% pentru următorii doi ani, estimându-se că un număr de aproximativ 200.000 de angajați la nivel național va fi atins la sfârșitul acestei perioade. Competiția pentru resursa umană rămâne la un nivel ridicat, mai ales pentru pozițiile care necesită experiență crescută”, a declarat el într-un interviu pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie.

Fidelizarea angajaților reprezintă o altă provocare majoră pentru industrie, în contextul în care creșterea fiscalității de la începutul acestui an a avut un impact negativ asupra bugetelor și politicilor de HR, a adăugat Iorgulescu.

Industria de outsourcing din România, „pe cai mari”

Potrivit datelor citate de el, veniturile generate de industria serviciilor pentru afaceri au fost de 9 miliarde de euro. Contribuția acestui sector la PIB-ul României a fost mai mare decât media europeană în ultimii ani.

„Chiar dacă numărul investițiilor noi în perioada postpandemică a scăzut comparativ cu perioada 2010-2020, situația actuală a economiei globale determină dezvoltarea acestui tip de servicii. Investitorii au în vedere relocarea activităților în teritorii care nu prezintă risc geopolitic, mai apropiate geografic și cultural de centrul nevralgic al companiilor. Chiar dacă asta înseamnă în final costuri mai mari decât cele din Asia, acestea pot fi compensate prin creșterea valorii adăugate livrate de industria noastră”, a explicat Iorgulescu.

Conform unui studiu realizat de ABSL anul trecut, România concurează direct cu alte țări din UE în ceea ce privește granturile disponibile și stimulentele fiscale oferite pentru atragerea și dezvoltarea industriei serviciilor pentru afaceri.

„Costul forței de muncă, politicile fiscale legate de salarii și nivelul de educare al forței de muncă influențează pe termen mediu și lung competitivitatea României pe piața mondială. Reducerea facilităților fiscale, precum și creșterea taxelor pentru salarii sau beneficii reduc puterea de cumpărare a angajaților, iar creșterea profesioniștilor din această industrie și menținerea lor în România reprezintă garanția viitorului nostru”, a subliniat Iorgulescu.

Ce spune Iorgulescu

În ceea ce privește evoluția economiei locale în 2024, el a afirmat că asociația pe care o reprezintă privește anul 2024 cu mai multă prudență comparativ cu anii anteriori.

„Lipsa de stabilitate fiscală și legislativă a ajuns să reprezinte unul dintre cele mai mari riscuri pe care companiile le-au menționat pentru România. Competiția pe piața europeană a serviciilor pentru afaceri este extrem de mare. Chiar dacă țara noastră are încă un avantaj competitiv dat de calitatea resursei umane și de costul acesteia, alte țări est-europene oferă mai multe avantaje fiscale potențialilor investitori în această industrie”, a concluzionat el.

Industria serviciilor pentru afaceri are o contribuție relevantă la PIB-ul României, fiind una dintre primele cinci industrii din țară din acest punct de vedere, susține Iorgulescu.