Creditele ipotecare au explodat în în România, în timp ce tranzacțiile imobiliare s-au prăbușit. Ce fac românii cu banii de la bănci
În primele cinci luni din 2024, piața finanțărilor ipotecare din România a înregistrat o creștere semnificativă, volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei urcând la 18,6 miliarde de lei. Acest nivel este aproape dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor furnizate de BNR. Cu toate acestea, o mare parte din acest volum este reprezentată de refinanțări, rescadențări și rostogoliri ale unor împrumuturi anterioare la dobânzi mai mici, mai degrabă decât de credite ipotecare efectiv noi.
Dobânzi atractive, dar cu efect limitat
În ciuda faptului că băncile au încercat să revigoreze piața creditării ipotecare, oferind dobânzi mai mici, de până la 4,99% pentru primii trei ani, realitatea arată că dobânda medie pentru creditele ipotecare noi în lei a fost în primele cinci luni din 2024 aproape de 8%. Acest nivel este doar puțin mai scăzut față de aceeași perioadă din 2023, când dobânda medie depășea 8%, atingând un vârf de 8,44% în luna mai 2023.
„Piața o simt foarte bine din perspectiva ofertelor. Există dobânzi fixe la creditele ipotecare de 4,99%, la BCR și Raiffeisen pentru 3 ani, după care variabilă. Este o ofertă bună dacă ne gândim că EURIBOR este peste 4%, deci o dobândă de 4,99% este minunată. Faptul că băncile au venit cu dobândă de 4,99%, iar IRCC este 5,86% este clar că băncile vor să dea credite“, a declarat Mircea Petrilă, broker de credite la KNUV Credit.
Creșterea refinanțărilor și restructurărilor de credite
Oana Ilaş, vicepreşedinte retail la Banca Transilvania, a subliniat că dinamica este mult mai mare pe zona de refinanţări, ceea ce s-ar putea menţine şi în viitorul apropiat. În contextul dobânzilor mari, mulți români au întâmpinat dificultăți în rambursarea creditelor, astfel că au încercat să restructureze creditele vechi prin refinanțări și re-eșalonări. Aceste credite convertite figurând ca fiind credite noi.
Astfel, băncile au lansat oferte promoționale pentru credite ipotecare noi și refinanțări, cu dobânzi mai mici, în jurul a 5-6%, sau chiar sub acest nivel, uneori fixe pentru 3-5 ani. De exemplu, în luna iunie 2024, BCR a anunțat că a inclus în ofertă credite ipotecare/imobiliare cu dobândă fixă în primii trei ani, de la 4,99%, și ulterior variabilă, cu IRCC plus 2,3%. Oferta este valabilă în perioada 10 iunie – 31 august 2024, și se adresează atât clienților care își doresc să acceseze un credit ipotecar nou, cât și celor ce vor să refinanțeze alte credite.
Scăderea tranzacțiilor imobiliare
Cu toate acestea, deși volumul creditelor ipotecare a crescut, numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut considerabil. Acest paradox poate fi explicat prin faptul că mulți români folosesc creditele pentru refinanțări și nu pentru achiziții noi de locuințe. În plus, condițiile economice și inflația ridicată au determinat o prudență crescută din partea potențialilor cumpărători.
Pe de altă parte, băncile au încercat să facă piața mai atractivă pentru clienți prin oferte de dobânzi promoționale. Totuși, impactul acestor măsuri a fost limitat de incertitudinile economice și de costurile ridicate ale creditelor.
În concluzie, deși piața creditelor ipotecare din România a înregistrat o creștere semnificativă în primele luni ale anului 2024, această creștere a fost dominată de refinanțări și restructurări de credite existente, mai degrabă decât de credite noi pentru achiziții imobiliare. Dobânzile ridicate și incertitudinile economice au descurajat mulți români de la achiziționarea de noi locuințe, iar tranzacțiile imobiliare au scăzut în consecință.
Rămâne de văzut dacă măsurile de stimulare adoptate de bănci și guvern vor reuși să revigoreze piața imobiliară în a doua jumătate a anului și să încurajeze mai mulți români să investească în proprietăți noi. Până atunci, tendința de refinanțare și restructurare a creditelor ipotecare pare să continue, reflectând adaptarea pieței la noile realități economice, conform ZF.ro.