Creaturile care trăiesc în genele noastre. Ar trebui să ne îngrijorăm?
Da, este adevărat. Majoritatea dintre noi avem mici creaturi care trăiesc pe fețele noastre, inclusiv în gene. Acestea se numesc acarieni Demodex și sunt niște creaturi microscopice, translucide, în formă de trabuc, cu opt picioare și o predilecție pentru celulele moarte ale pielii și uleiul de pe pielea noastră. Deși sunt atât de mici încât mai mulți ar putea încăpea pe un vârf de ac, probabil că nici nu știm că sunt acolo.
Rolul acarienilor Demodex în microbiomul pielii
Melanie Mason, profesor asistent de optometrie la Universitatea din California, Berkeley, afirmă că acești acarieni fac parte din microbiomul normal al pielii noastre, care include și alte microorganisme. De obicei, sistemul nostru imunitar îi ține sub control, dar uneori pot provoca simptome îngrijorătoare, cum ar fi roșeața, inflamația și senzația de arsură, precum și probleme de vedere.
Când apar probleme, acarienii pot fi controlați cu tratamente simple. Demodex este adesea dobândit în copilărie, fiind transferat în principal prin contact piele-la-piele. Prevalența lor poate crește odată cu vârsta, iar potrivit unui studiu, aproape 95% dintre oameni au infestări cu acarieni până la vârsta de 72 de ani.
Speciile comune de Demodex și simptomele asociate
Există două specii principale de acarieni Demodex care se găsesc frecvent la oameni: Demodex folliculorum, care trăiește de obicei în foliculii de păr, inclusiv în gene, și Demodex brevis, care trăiește în glandele sebacee, hrănindu-se cu celulele moarte ale pielii și sebumul. Aceștia pot fi găsiți și în alte zone ale feței și, mai rar, în alte părți ale corpului, cum ar fi zona inghinală.
Acești acarieni nu sunt o problemă decât dacă echilibrul dintre ei și sistemul nostru imunitar este perturbat și încep să se înmulțească excesiv, provocând simptome. O suprapopulare în jurul ochilor, de exemplu, este asociată cu blefarita, o afecțiune oculară caracterizată prin roșeață, mâncărime, inflamație și, în cazuri extrem de rare și severe, keratita marginală.
Măsuri preventive și tratamente
Persoanele care prezintă simptome oculare, cum ar fi roșeață, iritație, senzație de arsură, lăcrimare, formarea crustelor și lipirea pleoapelor sau probleme de vedere, ar trebui să viziteze un medic oftalmolog. De asemenea, cei care prezintă roșeață facială cu umflături pline de puroi și vase de sânge mici vizibile, semne caracteristice rozaceei, ar trebui să consulte un dermatolog.
Tratamentul poate include scruburi faciale și șervețele care conțin concentrații scăzute de ulei de arbore de ceai, picături oftalmice medicamentoase pentru suprapopulările din jurul ochilor și chiar anumite antiparazitice și antibiotice pentru infecțiile faciale.
“Nu ne propunem să-i eradicăm complet. Scopul este să-i aducem la o populație acceptabilă pentru pacient,” spune Mason. “Ar fi practic imposibil să-i eliminăm complet de pe corp.”
Ce altceva ar trebui să știți
Acarienii Demodex nu sunt asociați cu igiena personală, spun unii experți, dar menținerea unui echilibru al microbiomului pielii poate ajuta la prevenirea suprapopulărilor.
- Spălați-vă fața, inclusiv sprâncenele și genele, cu un demachiant blând care este sigur pentru utilizare în jurul ochilor. Hidratați-vă fața, de asemenea.
- Nu împărțiți produsele cosmetice și schimbați-le conform indicațiilor. Acarienii Demodex pot supraviețui în unele tipuri de machiaj pentru perioade scurte de timp, arată cercetările.
- Evitați expunerea la soare. Căldura și transpirația crescute pot provoca o producție mai mare de ulei, ceea ce poate furniza mai multă hrană pentru acarieni, spune Bruce Robinson, un dermatolog din New York. “Există un echilibru delicat între acarieni și sistemul nostru imunitar care îi ține sub control. Dar, evident, dacă există mai multă hrană, de obicei vor prolifera,” a spus el.
Concluzia
Acarienii Demodex sunt comuni și pot trăi asimptomatic pe fața noastră, inclusiv în genele noastre. În unele cazuri, totuși, aceștia pot provoca simptome și necesită tratament. Menținerea unui echilibru al microbiomului pielii și utilizarea unor măsuri preventive simple pot ajuta la controlul acestor mici creaturi.