07 mai 2024 | 08:00

Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă și a fost surprinsă în Thailanda

ACTUALITATE
Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă și a fost surprinsă în Thailanda

O nouă specie de șarpe, cu „colți ascuțiți ca lamele” și solzi puternic crestați pe burtă, a fost descoperită recent în peșterile din Thailanda. Această creatură uimitoare a fost denumită „Șarpele Kukri de Peșteră” sau Oligodon speleoserpens, după habitatul său dur din peșterile munților calcaroși din Thailanda.

Descoperirea reptilelor vânători

Două reptile hunters, Harry Ward-Smith și Rupert Grassby-Lewis, au făcut descoperirea uimitoare după ce au urcat pe o stâncă de aproape 15 metri pentru a obține mostre ale noului șarpe. Ward-Smith, un tânăr expert în reptile, a povestit experiența pe rețelele de socializare, subliniind pericolul la care s-au expus în căutarea reptilei:

„A fost incredibil de riscant, dar nu am avut altă opțiune decât să fac ‘free solo’ [escaladare fără frânghie]. Am știut cât de important este acest șarpe și nu-l puteam lăsa să ne scape sub nicio formă.”

Grassby-Lewis, un ghid turistic specializat în herpetologie, a descris descoperirea ca fiind „extrem de semnificativă”.

„Are o ecologie absolut fascinantă, trăind în și în jurul peșterilor de pe stâncile abrupte de calcar, hrănindu-se exclusiv cu ouă de reptile”, a spus Grassby-Lewis, conform Dailymail.

Doi aventurieri pasionați de reptile au descoperit o nouă specie de șarpe cu „colți ascuțiți ca lamele” în Thailanda, confirmată acum de o echipă internațională de biologi. Acest „Șarpe Kukri de Peșteră” are, de asemenea, solzi ventrali puternic crestați, care îi permit să „urce pe fețe verticale de stâncă”.

Doi aventurieri pasionați de reptile au descoperit o nouă specie de șarpe cu „colți ascuțiți ca lamele” în Thailanda, confirmată acum de o echipă internațională de biologi. Acest „Șarpe Kukri de Peșteră” are, de asemenea, solzi ventrali puternic crestați, care îi permit să „urce pe fețe verticale de stâncă”. (Foto: Grassby-Lewis-vertebrate-zoology)

Caracteristicile noului șarpe și adaptările sale

Noua specie de șarpe prezintă două „dinți maxilari mărite, în formă de lame” și solzi ventrali puternic crestați care îi permit să „urce pe fețele verticale de stâncă”. Aceste caracteristici unice oferă „dovezi puternice” ale faptului că este vorba de o specie complet nouă.

Șarpele Kukri de Peșteră are o culoare brună deschisă spre medie, cu o nuanță mai deschisă în zona capului și solzi cu margini negre. Solzii săi ventrali puternic crestați îi oferă o aderență specială pe suprafețele verticale.

„Prezența solzilor ventrali cu creste îi ajută să mențină tracțiunea pe suprafețele aspre și verticale”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Deși doar trei exemplare ale noului șarpe au fost capturate pentru studiu, acestea au fost suficiente pentru a-l identifica pozitiv ca o nouă specie, datorită solzilor săi ventrali „de aderență pentru cățărare”. În dreapta sus (d), se pot vedea „hemipenele” inflamate, sau organele reproductive ale exemplarului masculin de Șarpe Kukri de Peșteră.

Deși doar trei exemplare ale noului șarpe au fost capturate pentru studiu, acestea au fost suficiente pentru a-l identifica pozitiv ca o nouă specie, datorită solzilor săi ventrali „de aderență pentru cățărare”. În dreapta sus (d), se pot vedea „hemipenele” inflamate, sau organele reproductive ale exemplarului masculin de Șarpe Kukri de Peșteră. (Foto: Grassby-Lewis-vertebrate-zoology)

Un habitat provocator și o dietă specializată

Șarpele Oligodon speleoserpens trăiește în și în jurul peșterilor din regiunile calcaroase Trang și Satun, în sudul Thailandei. Aceste zone montane, cunoscute sub numele de „masive”, s-au format prin mișcări tectonice complexe, oferind un habitat unic pentru această specie.

În plus, șarpele Kukri de Peșteră are o dietă specializată, hrănindu-se exclusiv cu ouăle a două specii locale de gecko, Cnemaspis și Cyrtodactylus, care sunt și ele adaptate pentru a naviga pe teren stâncos.

Cercetătorii academicieni specializați în reptile de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova și Universitatea din Michigan, care i-au ajutat pe tinerii vânători de reptile să-și publice descoperirea, au declarat că mai multe exemplare ale șarpelui (a) pot exista în adâncul peșterilor subterane de-a lungul munților (b).

Cercetătorii academicieni specializați în reptile de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova și Universitatea din Michigan, care i-au ajutat pe tinerii vânători de reptile să-și publice descoperirea, au declarat că mai multe exemplare ale șarpelui (a) pot exista în adâncul peșterilor subterane de-a lungul munților (b). (Foto: Grassby-Lewis-vertebrate-zoology)

Viitorul cercetărilor

Deși doar trei exemplare au fost capturate pentru primul studiu, acestea au fost suficiente pentru a confirma Oligodon speleoserpens ca o nouă specie. Cercetătorii de la Universitatea Lomonosov din Moscova și Universitatea din Michigan, care au ajutat la publicarea descoperirii, cred că mai multe exemplare pot exista în peșterile adânci ale munților.

„Aceste speculații pot fi confirmate doar dacă se vor face observații suplimentare în viitor”, au scris oamenii de știință în studiul publicat în revista Vertebrate Zoology.

Pentru Harry Ward-Smith și Rupert Grassby-Lewis, descoperirea acestei noi specii a reprezentat o misiune specială. Grassby-Lewis, care a locuit în Trang în adolescență, a descris descoperirea ca fiind „extrem de semnificativă”:

„Trang a fost locul unde am locuit când aveam 16-17 ani și unde am învățat pentru prima dată despre vânătoarea de reptile în Asia de Sud-Est. Faptul că prima mea nouă specie de șarpe a fost descrisă din această provincie este extrem de semnificativ pentru mine.”

Sarpe descoperit specie noua tailanda

Noul șarpe a fost observat cățărându-se pe o stâncă de aproape 15 metri, a declarat cercetătorul. „A fost incredibil de riscant, dar nu am avut altă opțiune decât să fac ‘free solo’ [escaladare fără frânghie]”, a spus herpetologul Harry Ward-Smith, instruit la Universitatea Bangor, care a capturat creatura. (Foto: Grassby-Lewis-vertebrate-zoology)