01 mart. 2024 | 15:06

Creatura misterioasă, descoperită în această țară: De ce e specială

ACTUALITATE
Creatura misterioasă, descoperită în această țară: De ce e specială

O creatură de mare misterioasă a fost descoperită în apele Marii Britanii.

Creatură unică

Mai exact, o nouă specie de melci de mare a fost descoperită în apele Marii Britanii, scrie BBC. Melcul de mare fost prins în sud-vestul Angliei de pe o navă de cercetare.

Creatura a fost numită Pleurobranchaea britannica. Aparține unui grup găsit în apele mai calde, care ar putea migra spre nord din cauza schimbărilor climatice. Cu temperaturile oceanelor la niveluri record, există îngrijorări cu privire la impactul asupra vieții marine.

Pleurobranchaea britannica

Ross Bullimore de la Centrul pentru Știința Mediului, Alimentației și Acvaculturii (CEFAS) a făcut descoperirea întâmplător. Aproximativ o sută de melci de mare diferiți se găsesc în mările din largul Marii Britanii și Irlandei, dar el a știut imediat că este ceva special.

Oamenii de știință spun că descoperirea arată că mai avem mai multe de învățat despre viața din mările noastre. Limacșii de mare sunt un tip de moluște marine fără cochilie, renumite pentru varietatea și frumusețea lor remarcabilă.

Ce spun cercetătorii

În ciuda dimensiunilor lor mici – crescând doar la aproximativ cinci cm în lungime – sunt un prădător de top care ocupă o poziție cheie în lanțul trofic. Deseori denumite „specii indicator”, ele pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă starea de sănătate a ecosistemelor marine datorită sensibilității lor la impactul schimbărilor climatice și a presiunilor umane.

Membrii grupului căruia îi aparține noua specie – Pleurobranchaea – se găsesc de obicei în nordul Spaniei, Senegal și în toată Marea Mediterană.

„Observăm prezența unei specii aparținând unui grup care a fost întotdeauna înregistrată anterior în ape mai calde”, a spus Ross Bullimore.

„Ar putea indica faptul că ceea ce observați este că acest grup de specii poate să-și extindă în continuare raza de acțiune, deoarece condițiile devin mai favorabile sau mai potrivite pentru el”.

Oceanele mai calde și valurile de căldură afectează speciile marine precum peștii și balenele, în timp ce se deplasează în căutarea apelor mai reci, bulversând lanțul trofic.