18 mart. 2024 | 10:27

Creatura bizară de pe fundul mărilor care are ochi „la ceafă”: Explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Creatura bizară de pe fundul mărilor care are ochi „la ceafă”: Explicația oamenilor de știință

Oamenii de știință au reușit să deslușească misterul unei ființe cât se poate de bizară, după cum vei afla în cele ce urmează.

Unele dintre aceste ființe marine, descoperite de cercetători, au mii de mici ochi bulbucați încorporați în cochilii.

Ciudățenie a naturii

Deși mici și primitive, aceste organe senzoriale numite oceli sunt considerate capabile de viziune reală, distingând forme diverse, dar și lumina.

Un nou studiu care examinează modul în care aceste sisteme vizuale diferite sunt posibile a dezvăluit o flexibilitate evolutivă surprinzătoare pentru aceste creaturi care locuiesc pe stânci.

„Am pornit de la premisa că există două tipuri de ochi, deci nu ne așteptam la patru origini independente”, spune biologul evoluționist și autorul principal al studiului, Rebecca Varney de la Universitatea din California Santa Barbara.

Pentru a reconstrui această istorie evolutivă, cercetătorii au comparat fosile și au analizat mostre de ADN prelevate de la exemplare conservate la Muzeul de Istorie Naturală din Santa Barbara pentru a reconstitui arborele evolutiv al chitonilor.

Cele două sisteme vizuale s-au dezvoltat de două ori fiecare și într-o succesiune rapidă, a arătat analiza. În mod ciudat, însă, grupurile care au ajuns la structuri vizuale similare nu erau cele mai strâns înrudite între ele.

Ochii s-au dezvoltat încă de acum 260 până la 200 de milioane de ani în urmă, în timpul Triasicului, când au apărut pentru prima dată dinozaurii.

Apoi, ochii de pe cochilie s-au dezvoltat pentru a doua oară între acum 150 până la 100 de milioane de ani, în timpul Cretacicului.

În cele din urmă, pchii s-au dezvoltat din nou într-o altă ramură a arborelui evolutiv, chiar în Paleogen, acum aproximativ 75, până la 25 de milioane de ani.

Ce spun oamenii de știință

„Clarificarea rolului istoriei trăsăturii în modelarea rezultatelor evoluționare este crucială pentru înțelegerea modului în care și de ce caracterele pot evolua în moduri previzibile”, concluzionează cercetătorii.

În ceea ce privește modul în care aceste structuri furnizează informații vizuale creierului bizarelor ființe, acest lucru reprezintă subiectul unor cercetări în desfășurare.

Ceea ce știm până acum, dintr-un alt studiu recent, este că în cazul a cel puțin o specie, ochii de pe cochilie mai complecși trimit informații vizuale pentru procesare într-o structură neurală în formă de inel care înconjoară întregul lor corp.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele