01 oct. 2024 | 16:33

Condamnați la închisoare pe viață în anul 2000, doi frați au fost eliberați în această toamnă. Găsiți nevinovați după aproape 25 de ani: Ce sumă primesc drept despăgubiri din partea SUA

News
Condamnați la închisoare pe viață în anul 2000, doi frați au fost eliberați în această toamnă. Găsiți nevinovați după aproape 25 de ani: Ce sumă primesc drept despăgubiri din partea SUA

O nouă eroare judiciară a fost descoperită în SUA, acolo unde frații David și Robert Bintz au fost eliberați în această toamnă, după ce au petrecut aproape 25 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu au comis-o.

Cei doi bărbați au fost condamnați în anul 2000 pentru uciderea Sandrei Lison, o femeie din statul Wisconsin (SUA). În ciuda lipsei dovezilor fizice, un martor care susținea că David Bintz a mărturisit crima într-un vis a fost suficient pentru condamnarea lor.

Norocul le-a surâs însă până la urmă celor doi frați, datorită unei tehnologii de genealogie genetică. Astfel, adevărul a ieșit la lumină în cele din urmă, iar David și Robert Bintz au fost exonerați.

Condamnare pe baza unor mărturii nesigure

Crima pentru care au fost condamnați cei doi frați a avut loc în august 1987, când Sandra Lison, o femeie de 44 de ani, a dispărut din barul unde lucra. Rămășițele ei au fost găsite ulterior într-o pădure, iar autopsia a relevat faptul că fusese sugrumată și agresată sexual. Deși frații Bintz se aflau în bar în seara crimei și David avusese o ceartă cu victima, autoritățile nu au găsit dovezi clare împotriva lor, astfel că inițial nu au fost condamnați.

Doar că în anul 1998, un coleg de celulă al lui David Bintz, care se afla în pușcărie pentru o altă faptă, a susținut că acesta ar fi mărturisit crima „în vis”. Iar acest lucru a dus la redeschiderea cazului. În ciuda lipsei dovezilor materiale sau a ADN-ului care să-i lege de crimă, cei doi frați au fost condamnați în 2000 pentru „jefuirea și uciderea” Sandrei Lison.

Revoluția genetică și eliberarea fraților

Norocul fraților Bintz a venit în anul 2023, grație Proiectului Great North Innocence din Minnesota, care a redeschis cazul și a apelat la noi tehnologii pentru a descoperi adevărul.

O echipă de specialiști a folosit profilul ADN-ului găsit la locul crimei și l-a încărcat în baza de date GEDmatch, utilizată pentru testarea genealogică. În mod surprinzător, potrivirea genetică nu i-a legat pe frații Bintz de crimă, ci a dus la descoperirea adevăratului vinovat: William Hendricks, un bărbat condamnat în trecut, care a decedat în 2000, fix anul în care David și Robert erau condamnați definitiv.

Anchetatorii au exhumat rămășițele lui William Hendricks și au comparat ADN-ul său cu cel colectat de la locul crimei, confirmând că el era responsabil pentru moartea Sandrei Lison. Pe baza acestor noi dovezi, pe 27 septembrie 2024, un judecător a emis un verdict care a anulat condamnările fraților Bintz și le-a oferit libertatea mult așteptată.

Compensații insuficiente pentru aproape un sfert de secol pierdut

„Sandra Lison își va găsi liniștea, pentru că adevăratul ucigaș este acum cunoscut. Este datoria mea să respect legea și să semnez hotărârile care anulează condamnările ambilor inculpați și îi eliberează”, a spus judecătorul Donald Zuidmulder.

În ciuda eliberării lor, frații Bintz primesc despăgubiri care par aproape insultătoare, având în vedere numărul de ani petrecuți pe nedrept în închisoare și de sumele care se vehiculează de obicei în presă pentru astfel de „greșeli”.

Conform legislației din statul Wisconsin, cei condamnați pe nedrept sunt eligibili pentru o despăgubire de 5.000 de dolari pentru fiecare an pentrecut după gratii, până la cel mult 25.000 de dolari. Astfel, fiecare dintre frați va primi această sumă maximă, mult sub ceea ce ar putea acoperi pierderile și traumele suferite în cei 25 de ani.

Din fericire, Great North Innocence Project a deschis o pagină GoFundMe pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate și să își refacă viețile.

„Este o nedreptate care nu poate fi niciodată pe deplin corectată”, a declarat avocatul Christopher Renz, cel care l-a apărat pe Robert Bintz.