24 sept. 2024 | 17:59

”Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?” Ion Luca Caragiale, prins în pat cu soția lui Constantin I. Notarra

ACTUALITATE
”Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?” Ion Luca Caragiale, prins în pat cu soția lui Constantin I. Notarra

În istoria culturală a României, povestea infidelității dintre soția actorului Constantin Nottara și marele dramaturg Ion Luca Caragiale este una dintre cele mai fascinante anecdote din lumea teatrală de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Incidentul nu doar că a tulburat relațiile dintre protagoniștii săi, dar a și alimentat imaginația publicului și a oferit o imagine colorată a vieții personale a unor figuri emblematice din cultura română.

Amelia Weiner, mărul discordiei dintre Ion Luca Caragiale și Constantin I. Notarra

Constantin Nottara era unul dintre cei mai respectați și iubiți actori ai scenei românești. Cu o carieră strălucită în teatru și o prezență impunătoare, Nottara era bine cunoscut în cercurile culturale ale vremii.

Pe de altă parte, Ion Luca Caragiale, dramaturgul genial al României, era nu doar un observator fin al caracterelor umane, ci și un bărbat carismatic și plin de spirit.

Cei doi făceau parte din aceeași lume, iar legăturile dintre actorii și dramaturgii vremii erau adesea strânse, atât pe scena teatrului, cât și în afara acesteia.

În acea perioadă, Nottara era căsătorit cu celebra actriță Amelia Weiner, o femeie frumoasă și admirată, a cărei prezență atrăgea multe priviri din partea urmașilor lui Adam.

Constantin Nottara, fiind deseori plecat în turnee, își lăsa soția singură pentru perioade mai lungi, ceea ce a creat un context favorabil pentru ca Ion Luca Caragiale să se apropie de aceasta.

Povestea spune că faimosul Caragiale, cunoscut pentru spiritul său deosebit și pentru farmecul personal, nu s-a putut abține să se implice într-o relație cu soția prietenului său.

Constantin Notarra și-a prins soția sărutându-se cu Caragiale

Într-o zi de vineri, Constantin Nottara era plecat în turneu, având programat un spectacol în orașul Ploiești. Însă, din motive necunoscute, spectacolul s-a anulat. În loc să își continue planurile și să se întoarcă acasă conform programului stabilit, Nottara a decis să se întoarcă mai devreme, cu o zi înainte.

Spre deosebire de alte ocazii, când poate ar fi anunțat sosirea sa, de această dată a preferat să păstreze elementul surprizei, crezând că soția lui se va bucura să-l vadă.

În dimineața zilei de joi, Nottara a ajuns acasă, plin de dor și entuziasm să-și reîntâlnească soția. Însă, ceea ce a urmat a fost o scenă de un dramatism și umor involuntar, care i-a lăsat pe toți martorii povestirii fără cuvinte.

Vezi și: Femeile din viaţa lui Caragiale: le-a iubit pe Veronica Micle și pe soţia actorului Nottara. Cine i-a devenit nevastă: „Totul se sfârșea cu glume și râsete”

Caragiale purta halatul și papucii lui Nottara

Intrând în casă, fără să fie văzut sau auzit, Constantin Nottara a pătruns în sufragerie, fără să știe ce-l așteaptă. Acolo, pe canapea, se desfășura o scenă intimă pe care, cu siguranță, și-ar fi dorit să și-o șteargă definitiv din memorie.

Dramaturgul Ion Luca Caragiale o săruta cu patimă pe Amelia, soția marelui actor, cei doi fiind prinși într-o scenă intimă demnă de secretele budoarului.

Scena avea toate ingredientele unui moment teatral absurd, de o ironie fină, specifică chiar stilului dramaturgic al lui Caragiale.

Nottara, observându-l pe dramaturg în poziția sa familiară, nu a intervenit imediat. În schimb, s-a apropiat de cei doi, analizând momentul și, după o pauză teatrală, a rostit cu o combinație de amărăciune și umor:

„Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?”

Replica a rămas celebră în istoria culturală a României și a demonstrat nu doar stăpânirea de sine a lui Nottara, ci și abilitatea sa de a gestiona un moment dureros cu o doză sănătoasă de umor și ironie.

Constantin I Notarra, unul dintre cei mai mari actori ai poporului roman

Constantin I Notarra, unul dintre cei mai mari actori ai poporului roman

Trădat de prietenul său bun

După această descoperire, incidentul a creat o ruptură evidentă în relația dintre Constantin Nottara și soția sa Amelia, dar și în legătura de prietenie dintre Nottara și Caragiale.

Deși ambele părți au încercat, probabil, să păstreze o anumită discreție asupra situației, povestea s-a răspândit rapid în cercurile teatrale și culturale ale vremii.

Cunoștințele și colegii lor nu au ezitat să discute acest incident, iar umorul negru din poveste a făcut ca întâmplarea să devină o anecdotă celebră.

Nottara a fost probabil profund rănit de trădarea celor apropiați lui, dar, fiind un om al teatrului, a înțeles ironia și absurdul situației. Totuși, acest incident a marcat o schimbare în relația lui cu Amelia, iar căsătoria lor nu și-a mai revenit niciodată în totalitate.

Vezi și: Luceafărul, confesiunea unei trădări în amor. Eminescu a scris celebrul poem, după ce a aflat de amantlâcul dintre Veronica Micle și Ion Luca Caragiale

Relația dintre Nottara și Caragiale

Pe de altă parte, relația dintre Constantin Nottara și Ion Luca Caragiale a fost și ea afectată. Deși cei doi se respectau reciproc din punct de vedere profesional și artistic, această trădare personală a pus o umbră asupra prieteniei lor.

Este posibil ca relația dintre ei să nu fi fost complet ruptă, având în vedere că atât teatrul, cât și literatura română aveau de câștigat din colaborarea lor, dar în mod sigur, distanța personală a crescut considerabil.

Caragiale, cunoscut pentru firea sa zeflemitoare și ironică, probabil că a tratat incidentul cu umor, așa cum se poate deduce din caracterul său literar, dar în mod cert a înțeles gravitatea situației și impactul pe care l-a avut asupra prietenului său.

Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg din istoria literaturii românești

Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg din istoria literaturii românești

Contextul cultural și moral al vremii

Incidentul dintre Constantin Nottara, Amelia și Ion Luca Caragiale oferă o fereastră fascinantă în moravurile și dinamica socială a vremii.

Într-o epocă în care căsătoria și fidelitatea erau considerate valori esențiale, lumea artistică, adesea marcată de nonconformism, a generat frecvent astfel de povești de infidelitate și scandal.

Relațiile romantice în mediul teatral au fost adesea tulburi, iar marii actori și dramaturgi ai vremii nu au fost străini de scandaluri și controverse.

Însă, ceea ce face ca această poveste să fie atât de memorabilă este felul în care Constantin Nottara a ales să reacționeze: cu ironie fină și umor. În loc să se lase pradă furiei sau geloziei, el a transformat un moment de trădare personală într-o replică memorabilă, demnă de o scenă de teatru absurd.

Vezi și: Feblețea lui Ion Luca Caragiale, o mare actriță. Ce s-a întâmplat cu Maria Ciucurescu, cea de care nimeni nu-și mai amintește astăzi [VIDEO]