04 mart. 2024 | 09:07

Ciuperca bizară de la granița cu România, numită după viermii de nisip monstruoși din filmul Dune: Ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Ciuperca bizară de la granița cu România, numită după viermii de nisip monstruoși din filmul Dune: Ce spun cercetătorii

Ani de colectare de mostre pe stepa maghiară au dezvăluit recent patru specii de ciuperci noi-nouțe, inclusiv una despre care oamenii de știință spun că seamănă izbitor cu un monstru infam SF.

Viermii de nisip din Dune, reali?

Corpul său asemănător viermilor și locuința nisipoasă au determinat echipa să numească noua specie Tulostoma shaihuludii, după viermii de nisip Shai-Hulud care apar în romanele lui Frank Herbert Dune și în adaptările cinematografice.

Ciuperca Tulostoma shaihuludii și vierme de nisip din Dune

Toate cele patru specii noi aparțin genului Tulostoma. Acest nume provine de la corpurile fructifere sferice pe care le produc la capătul unei tulpini, din care sporii lor sunt eliberați atunci când sunt deranjați de vânt sau călcați de un animal.

În cazul lui T. shaihuludii, puteți căuta de ce cercetătorii au făcut legătura cu viermii monstruoși ai lui Herbert – dar nu trebuie să mergeți până la Arrakis pentru a găsi forme de viață atât de neobișnuite.

Ce spun cercetătorii

Vasta stepă panonică din sudul Ungariei, aproape de granițele cu România și Serbia, este cunoscută a fi un punct fierbinte pentru aceste ciuperci. Solul nisipos presărat cu desișuri ierboase oferă habitatul perfect pentru ciuperci precum acestea, dar condițiile pot fi dure. Regiunea observă puține precipitații, iar vara și toamna temperaturile nisipului pot crește, astfel încât speciile de Tulostoma au fost nevoite să evolueze cu rezistență.

Identificările, publicate în MycoKeys, se bazează pe mostre colectate în zonă de peste 25 de ani.

„În Ungaria, până acum au fost înregistrate 19 specii, inclusiv cele patru noi specii propuse în acest studiu”, scriu autorii, sugerând că pământul nu-și dezvăluie încă toate secretele: studiile noastre în curs indică prezența mai multor specii nedescrise de Tulostoma din Europa Centrală”.

Alături de noile descoperiri, cercetarea taxonomică cuprinzătoare a echipei este un plus important pentru înțelegerea noastră a acestui grup de organisme. Din păcate, așa cum subliniază autorii, speciile de Tulostoma sunt rare, majoritatea fiind incluse pe lista roșie de Consiliul European pentru Conservarea Ciupercilor. Cunoașterea celor mai bune modalități de a le proteja începe cu a învăța cât mai multe despre diversitatea și habitatul lor.