19 mart. 2024 | 08:54

Cele mai vechi gări din lume, dar în România: Câte au rămas în picioare, câte s-au pierdut în negura timpului

VIDEO ACTUALITATE

Conceptul de gară modernă a luat naștere în Anglia în timpul începutului secolului al XIX-lea. De vreme ce gările inițiale nu mai există, în marea lor majoritate, cel puțin, cele din această listă își trasează rădăcinile înapoi în acea eră, într-un fel sau altul.

Gara Liverpool Road, construită în anul 1830

Gara Liverpool Road se distinge prin faptul că este cea mai veche din lume. Deși nu mai este folosită din anul 1975, clădirea bine conservată face parte din Muzeul Științei și Industriei din Manchester, construită inițial ca parte a căii ferate Liverpool și Manchester, prima cale ferată interurbană din lume, cu locomotive alimentate pe abur.

Liverpool Road

Gara Liverpool Road – odinioară

Gara Broad Green Railway, construită în anul 1830

În ciuda faptului că a fost deschisă în aceeași zi din 1830 și este încă operațională, Gara Broad Green Railway ocupă locul doi datorită modificărilor extinse din anii ’70. Niciuna dintre clădirile actuale ale stației nu sunt originale, iar platformele au fost înlocuite, la rândul lor.

Broad Green Railway

Gara Broad Green Railway – odinioară

Gara Hexham Railway, construită în anul 1835

Amplasată de-a lungul Liniei Valea Tyne, care leagă Newcastle upon Tyne de Carlisle, gara Hexham Railway este în funcțiune din 1835, ceea ce o face una dintre cele mai vechi stații de tren continuu utilizate din lume.

Cu toate că a suferit restrângeri din cauza închiderii unor rute, reamenajarea în curs în zonă își propune să îmbunătățească în ansamblu aspectul și funcționalitatea.

Gara Hexham Railway

Gara Hexham Railway – odinioară

Gara Deptford Railway, construită în anul 1836

Înființată în primele luni ale anului 1836 ca parte a Căii Ferate Londra & Greenwich, gara Deptford Railway are o importanță istorică aleasă, fiind cea mai veche stație de tren în funcțiune din Londra. Închiderea din perioada 1915-1926 a dus la demolarea structurii inițiale, ulterior înlocuită în 2011.

Deptford Railway

Gara Deptford Railway – odinioară

Gara Liverpool Lime Street, consturită în anul 1836

În funcțiune din 1836, gara Liverpool Lime Street se distinge prin faptul că este una dintre cele mai vechi stații de tren încă funcționale din lume. Inițial situată pe Crown Street, a suferit multiple renovări de-a lungul istoriei sale.

Liverpool Lime Street

Gara Liverpool Lime Street – în zilele noastre

Gara London Bridge, construită în anul 1836

Datând de la sfârșitul anului 1836, gara London Bridge este cea mai veche stație de tren în funcțiune din centrul capitalei Angliei.

Situată în sud-estul podului London Bridge, aici au avut loc, de-a lungul timpului, extinderi și modernizări ample, inclusiv o reamenajare semnificativă a acestei gări, în perioada 2009 și 2017, cu un cost de aproximativ 1,25 miliarde de dolari, după cum poți vedea în imaginea de mai jos.

London Bridge

Gara London Bridge – în zilele noastre

Gara Euston Railway, construită în anul 1837

Înființată în 1837, gara Euston Railway a trecut printr-o renovare masive în anii ’60. Funcționând ca terminal sudic al Liniei Principale de pe Coastă de Vest, aceasta asigură legături către orașe importante precum Liverpool Lime Street, Edinburgh Waverley, Manchester Piccadilly și Glasgow Central.

Gara Euston Railway

Gara Euston Railway – în zilele noastre

Gara Harrow and Wealdstone, construită în anul 1837

Începând schimbprile vara anului 1837, gara Harrow and Wealdstone, situată în zona metropolitană Londrei, a avut parte de segmente reconstruite în timpul electrificării Liniei Principale de pe Coastă de Vest, în anii ’60.

Harrow and Wealdstone

Gara Harrow and Wealdstone – odinioară

Gara Vitebsky Railway, construită în anul 1837

Aceasta este, practic, singura gară non-engleză din listă. Gara Vitebsky Railway, fosta stație St Petersburg-Tsarskoselsky, a fost prima stație de tren construită în Imperiul Rus. Inaugurată la 30 octombrie 1837, a devenit o capodopera a arhitecturii Art Nouveau de la începutul secolului al XX-lea.

Vitebsky Railway

Gara Vitebsky Railway – în zilele noastre

Gara Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, India, construită în anul 1853 și reconstruită în 1887

Cunoscută anterior sub numele de Bori Bunder, gara Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus este prima gară din India, construită de Great Indian Peninsular Railway în 1853.

După reconstrucția din 1887, a fost redenumită Victoria Terminus, iar în 1996 și 2017 a primit numele de Chhatrapati Shivaji Terminus.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus

Gara Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus – în zilele noastre

Gara Oravița, din România

Gara Oravița,numită uneori și Gara Oravița Română, reprezintă un monument istoric de o importanță deosebită situat în orașul Oravița. Această gară ocupă un loc special în istoria feroviară a României, fiind prima gară construită în țară.

Construcția impresionantă a Gării Oravița a fost finalizată în anul 1847 și a marcat începutul unei noi ere în transportul feroviar din România.

Cele mai vechi gări din lume 12

Gara Oravița, cea mai veche din țara noastră

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele